reklama

Odborníci již dávno ví, že delší doba strávená ve vesmíru může vést k celé řadě zdravotních problémů – včetně problémů se srdcem a ztráty sluchu. Nový experiment, při kterém byly rybičky vyslány na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ukázal, jak moc má strávení určitého období v podmínkách mikrogravitace negativní vliv na kosti.

Tým vědců poslal rybičky Medaka, které běžně žijí ve sladkých vodách východní Asie, k ISS ještě před jejich vylíhnutím. Vědci z tokijského Institutu technologie odhalili, že v jejich těle došlo k „dynamické změně genové exprese v osteoblastech a osteoklastech", což jsou kosti tvářející a kosti rozpouštějící buňky.

Ryby byly geneticky modifikované před narozením tak, aby se buňky, které vědci plánovali studovat, vyzařovaly fluorescenční barvy. Pod fluorescenčním mikroskopem pak vědci na zemi mohli sledovat průběh experimentu v reálném čase.

Testování ukázalo, že když ryby žily v nižší gravitaci, rostly jejich buňky pomaleji, což mělo negativní vliv na proces regenerace. To vedlo tým k domněnce, že jde o důvod, proč astronauti trpí výrazným poklesem hustoty kostního minerálu během misí bez tíže.

Ukázalo se, že za něco méně než jeden den buňky začaly stárnout, což není dobrá zpráva pro kosmonauty, kteří tráví na palubě ISS více než rok.

Výsledky výzkumu nebudou použity pouze k pomoci astronautům, aby se jejich orgány dostaly po návratu na Zemi do plné síly, ale měly by pomoci také lidem, kteří trpí osteoporózou - stavem, kdy kosti křehnou.