Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je možné vyšlechtit česnek bez zápachu? Říká se mu líbací

česnek
česnek
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Česnek je sice velmi zdravý, mnoho lidí se mu ale vyhýbá kvůli zápachu. Dvojice italských pěstitelů však patrně našla řešení. Česnek tak budete moci konzumovat a následně se bez obav líbat.

Stavební inženýr a komerční právník poslední tři roky strávili pěstováním speciální obří odrůdy česneku, jež kdysi bývala všeobecně rozšířená v Toskánsku, ale ve větším rozsahu už se nepěstovala čtyři desetiletí.

Tento česnek, v italštině známý jako "aglione", má jemnější chuť, je bez zápachu a snadno se tráví, řekli britskému listu The Guardian pěstitelé Alessandro Guagni a Lorenzo Bianchi. Do jejich první sklizně zbývá ještě několik měsíců, ale dvojice se už nyní snaží "líbací česnek" prodat do některých italských restaurací ověnčených michelinskými hvězdičkami.

Šéfkuchaři, kteří dostali možnost česnek vyzkoušet v loňském roce, prý nešetřili chválou, a pěstitelé proto doufají, že se aglione začne prodávat na trzích specializujících se na kvalitní produkty a stane se nově objeveným italským klenotem.

Příběh dvou pěstitelů se začal odvíjet před třemi lety, kdy byl Guagni na dovolené v toskánském údolí Chiana v srdci vinařské oblasti. Tady narazil na stánek, v němž jeden z místních zemědělců prodával česnek, jaký Guagni ještě nikdy neviděl.

Česnek podle nich není nijak náročný na péči a v tomto případě se o většinu práce starají kachny, které oždibují výhonky, ale palic česneku se nedotknou. A zároveň se starají o jeho přihnojování. Nyní mají česnek na dvou hektarech půdy, což prý stačí na vypěstování zhruba 30.000 rostlin.

Podle nadace Slow Food, která propaguje biodiverzitu potravin, tato varieta česneku neobsahuje allicin - chemickou látku vyskytující se v tradičním česneku. V jedné palici je obvykle šest velkých stroužků.

Témata:  česnek zelenina zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy