Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidstvo nepochází ze Země? Vědci přišli s revoluční teorií

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Londýn - O tom, že se lidé v průběhu milionů let evolucí vyvinuli z drobných mikroorganismů až do současné podoby se dnes učí už děti ve školách. Podle některých vědců ale mohla být jedna fáze našeho evolučního cyklu jiná, než jak se doposud tvrdí. Nemusela se totiž odehrávat na planetě Zemi.

Poté, co se planeta Země zformovala do víceméně současné podoby, začal v jejích vodách bujit první život. Z drobných mikroorganismů se přes ryby, plazy, dinosaury, savce a opice vyvinul až do podoby současného člověka, kterým všichni jsme. Alespoň tak si to vykládá Darwinova evoluční teorie.

Podle některých odborníků ale mohlo celému procesu předcházet ještě něco, a sice kontaminace Země. Část astronomů se totiž domnívá, že se první buňky a vůbec počátek životy nezrodil na Zemi, ale na Marsu, odkud se dostal na naši domovskou planetu.

Předpokládá se, život měl v dávných dobách větší šanci vzniknout na dnes vyprahlé planetě, protože zde existovaly správné podmínky pro jeho zrod, jako voda či atmosféra. Zřejmě náraz asteroidu poté způsobil, že byla do naší sluneční soustavy vyvržena hornina z Marsu, která přistála na Zemi.

"Můžeme najít kousky Marsu zde na Zemi a máme podezření, že existují kousky Země na Marsu. Pokud tento materiál mohl obsahovat živé organismy, je možné, že jsme Marťané," uvedl astronom Caleb Sharf pro Business Insider.

Jestli je tomu skutečně tak a všichni pocházíme z Marsu je záhadou, kterou vědci nedokáží potvrdit ani vyvrátit. I Sharf přiznává, že nalézt odpověď je nesmírně těžké, takzvanou panspermii, tedy teorii o zavlečení života na Zemi z jiné planety, ale uznává více vědců.

Témata:  vesmir Mars 1 Země vědci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy