reklama

„S kamarádem Adamem jsme oba outdooroví nadšenci a během studií jsme se pouštěli do extrémních sportů, každou volnou chvíli jsme trávili někde venku, v přírodě, nebo pod stanem. Neustále jsme jedli konzervy a polévky z pytlíku. To nám brzy začalo vadit. Chtěli jsme si užít výlety na sto procent, jíst pořádné poctivé jídlo, které by nám neničilo zdraví a dodávalo energii. Ale na vaření zpravidla nebýval čas ani prostor. Začali jsme proto hledat řešení,“ popisuje zrození nápadu Radek Slabý, jeden ze zakladatelů projektu Adventure Menu. Druhý zakladatel, Adam Sogel, dodává: „Po několika měsících zkoušení a testování se nám podařilo vyladit systém sterilace, který vymysleli a používali už moji rodiče. Vyvinuli jsme způsob, jak uvařit a zpracovat hlavní jídlo i s přílohou, což dosud neexistovalo. A tak vzniklo první Adventure Menu – kompletní plnohodnotné jídlo na cesty, zcela bez konzervantů, přesto dlouhodobě trvanlivé.“

Guláš nebo steak vydrží ve spíži déle než tři roky

Základem je zvláštní způsob sterilace, kdy je čerstvé a ručně vařené jídlo z těch nejlepších surovin zavařeno do speciálního obalu. „Jde o unikátní kombinaci tlaku, páry a materiálů, které nám umožní jídlo zbavit veškerých choroboplodných zárodků a uzavřít ho v ochranné atmosféře v takzvaném tekutém stavu. Při tom není nutné používat vůbec žádnou chemii,“ popisuje Adam Sogel a vysvětluje výhody: „Sterilované jídlo si uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami a extrémní trvanlivostí. Oproti konzervám se nejedná o polotovary, ale hotové, podomácku připravené jídlo. Konzervanty zpravidla zničí chuť jídla, sníží jeho výživovou hodnotu a způsobí zažívací potíže. Ale to u Adventure Menu nehrozí. Stačí ho ohřát a můžete se plnohodnotně najíst. Kdykoli a kdekoli. Můžete ho mít doma ve špajzu nebo nosit na zádech v batohu klidně tři roky a pořád zůstane čerstvé, výživné a chutné.“

Plnohodnotné teplé jídlo kdykoli a kdekoli

Součástí technologie Adventure Menu je i unikátní samoohřevný systém. Do speciálního vaku, takzvaného Zipper-bagu, stačí vložit zabalené jídlo Adventure Menu, samoohřevnou kapsli Adventure Menu a zalít vodou. Exotermická reakce způsobí, že se jídlo během dvanácti minut v Zipper-bagu ohřeje jako v troubě a je připravené ke konzumaci. „Ale samozřejmě lze jídlo ohřát i jinak: v mikrovlnce, na pánvi, v kotlíku s horkou vodou, nebo také například na rozehřátém motoru auta,“ doplňuje Radek Slabý. Kapsle je po ohřevu zcela rozložitelná, zjednodušeně: z nehašeného vápna se stane vápno hašené, a proto ji lze bez obav vyhodit v přírodě.

V současné době nabízí Adventure Menu patnáct druhů plnohodnotných jídel. Od vepřového se zelím, přes jelení ragú s knedlíkem až po steak z lososa s čočkou. „V nabídce máme ale také jídlo pro vegetariány a pro vegany, dvě vysoko kalorická sladká jídla jako snídaně a sušené maso Jerky jako vydatnou proteinovou svačinu,“ upřesňuje Adam Sogel.

Nikdy nevíte, kdy se může jídlo hodit

Tohle jídlo je vhodné nejenom na cesty a outdoorové výpravy (používají je s oblibou například závodníci Rallye Dakar), ale využití najde také v kempech, na chatách, v domácích kuchyních, nebo v kancelářích, kde není čas nebo prostor na plnohodnotné vaření a stravování.

V neposlední řadě je ale Adventure Menu vhodnou alternativou pro krizové situace. „Za minulého režimu měl stát zásoby pro svoje občany na čtrnáct dnů. Dnes nic takového není. Představte si situaci, kdy dojde k blackoutu (globálnímu výpadku elektrické energie), nebo k jakémukoli kolapsu zásobováni, například z důvodů válečného stavu, přírodní kalamity apod. Zásoby potravin se v tu ránu stanou tou nejcennější komoditou. V současné situaci nám to připadá nepředstavitelné, ale určitě doporučuji, aby měl každý doma železné zásoby jídla alespoň na týden dopředu,“ radí specialista na přežití, Amar Ibrahim, a dodává: „Jídlo Adventure Menu se pro tento případ jeví jako velmi vhodná varianta.“

Příloha a nejčastější dotazy a odpovědi:

V čem spočívají hlavní výhody Adventure Menu (ADM) oproti levnějším konzervovaným jídlům?

Jídlo ADM není konzervováno v klasickém slova smyslu, ale je sterilováno pomocí celosvětově uznaného patentu zcela bez konzervantů, emulgátorů a dalších chemických látek, které jídlo sice konzervují, ale zatěžují lidský organismus, způsobují problémy s trávením a snižují výživovou (energetickou) hodnotu jídla.

Ručně dělané jídlo je vařeno z nejlepších českých surovin, které jsou vyráběny na zakázku, zcela přírodně. Neobsahuje žádné polotovary, ale jedná se o hotové plnohodnotné domácí jídlo a díky absenci chemických přísad si zachovává svou přirozenou chuť i vůni.

Díky ekologickému systému samoohřevu (bez ohně či elektřiny) můžete jídlo ohřát a plnohodnotně se najíst prakticky kdekoli: na túrách, v autě, na sjezdovce, na vodě, ve stanu, na chatě...

I bez konzervačních látek vydrží jídlo čerstvé tři roky. Tato „záruční“ doba bude ale do budoucna pravděpodobně zvýšena, je vyzkoušené, že jídlo vydrží čerstvé až osm let.

Jaké jsou další výhody – oproti tradičnímu vaření?

Ušetříte čas! Těšíte se na dovolenou, na víkend, nebo prostě jen na výlet s přáteli či rodinou a nechcete drahocenný čas trávit vařením. Nebo na vaření (v kempu, na túře) nemáte prostě prostor a prostředky. Přesto nechcete sebe ani rodinu odbývat polotovary či konzervami, které bývají těžko stravitelné, nedodávají energii a nebývají příliš chutné. Proto je zde varianta jídla ADM, které je chutné, plnohodnotné a za pár minut hotové.

Je toto jídlo určené pouze pro náročné expedice a extrémní outdoorové sportovce?

Nikoli. Název jídla sice evokuje vztah k dobrodružství, k expedicím a náročným výpravám, ale poctivé české jídlo s rychlou přípravou užijete prakticky kdekoli a kdykoli. Můžete jej vzít na výlety, na lyže, na vodu, do kempu, ale stejně dobře jej můžete mít uložené (klidně tři roky) ve spíži na chatě či chalupě. Když v pátek po práci přijedete, nemusíte se zdržovat vařením. Stejně tak se vám nemusí chtít vařit doma večer po práci, či druhý den po večírku.

Jídlo ADM můžete vozit v autě pro případ, že zůstanete uvězněni v koloně, nebo se z jiných neočekávaných důvodů nedostanete včas z bodu A do bodu B.

Zároveň je jídlo ADM perfektní pro vytvoření si základních zásob potravin pro jakékoli krizové situace, při které zkolabuje zásobování (rozsáhlý a dlouhodobý výpadek elektřiny – tzv. blackout, válečný stav, živelná katastrofa apod.). Tyto situace se sice na první pohled jeví velice nepravděpodobné, ale stát se, bohužel, mohou.

Sušené maso Jerky je pak skvělým výživovým doplňkem, zdrojem energie a bílkovin, které můžete nosit v kapse a žvýkat místo žvýkačky opravdu kdekoli.

Jak je možné, že ADM vydrží tak dlouho čerstvé?

Trvanlivost jídel ADM je založena na sterilaci. Sterilace je tradiční proces uchování jídla, kdy jídlo zůstává v tzv. "tekutém stavu" a tudíž je následná příprava velmi jednoduchá a rychlá. Sterilované jídlo si uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami a extrémní trvanlivostí. Dá se přirovnat k tradičnímu zavařování jídel do sklenic. Ovšem v případě ADM se jedná o unikátní a celosvětově patentovanou technologii a modernizované postupy, kdy ke sterilaci dochází užitím určitých materiálů, kombinace talku, páry a varu.

Je možné, že vydrží ještě déle než tři roky?

Ano, jídlo ADM vydrží čerstvé mnohem delší dobu. Do budoucna plánujeme zvýšit trvanlivost až na šest let. Ale je vyzkoušené, že jídlo zůstává čerstvé a vhodné ke konzumaci i po osmi letech.

Jak se musí ADM skladovat? Mohu jej dát do mrazáku?

Jídlo ADM není nutné skladovat v mrazáku. Naopak: nedoporučuje se to. Doporučujeme skladovat v suchém a temném prostředí s teplotou 1-30°C. Ale jídla jsou úspěšně testována i v extrémních podmínkách (poušť na Rallye Dakar, kde teplota běžně přesahuje 50°C). Po otevření jídlo skladujte v chladničce a spotřebujte do 48 hodin.

Kolik jídla ADM stojí?

Snídaně (Žemlovka a Rýžový nákyp) stojí 119,-Kč; ceny hlavních jídel se pohybují od 167,-Kč do 184,-Kč. Nejdražší je novinka – Steak z lososa s čočkovým ragú – za 219,-Kč. U sušeného masa Jerky záleží na gramáži: hovězí i krůtí stojí 25g – 79,-Kč, 50g – 139,-Kč, 100g – 269,-Kč.

Proč je ADM tak drahé?

Cena je úměrná kvalitě jídla a všem jeho výhodám, které nabízí – ať už je to trvanlivost, výživová hodnota, prvotřídní suroviny, snadná přeprava i příprava, možnost ohřát a konzumovat prakticky kdekoli a kdykoli. Ceny je srovnatelná s jídlem v restauracích, ve kterých vám záleží na kvalitě jídla. Navíc v extrémních situacích, kdy čerstvé jídlo může zachránit život, je hodnota jídla nevyčíslitelná.

Jak funguje samoohřev?

Samoohřev funguje na principu exotermické chemické reakce. Vyjmete z obalu ohřevnou kapsli Adventure Menu (20g nebo 50g – podle počtu ohřívaných jídel) a vložíte ji do Zipper-bagu. Následně vložte do Zipper-bagu uzavřené (neotevřené) jídlo Adventure Menu (uložte jej na kapsli). Odměřte 60ml (pro 20g kapsli) nebo 150ml (pro 50g kapsli) vody pomocí prázdného sáčku od ohřevné kapsle. Odměřenou vodu vlijte do Zipper-bagu a ten uzavřete zipem. Voda začne během okamžiku vřít (pozor! Z otvorů uniká horká pára!) a za dvanáct minut je jídlo ohřáté a připravené k okamžité konzumaci. V krizových situacích, kdy jde o přežití, můžete použít k ohřevu jakoukoli tekutinu, včetně moči.

Co je to Zipper-bag a ohřevná kapsle?

Zipper-bag je speciální sáček, ve kterém ohřejete jídlo pomocí samoohřevných kapslí Adventure Menu. Tento sáček slouží jako tzv. trouba, ve které se jídlo ohřívá. Je vyroben z extra silného plastu, aby odolal jak vysokým teplotám, tak náročným podmínkám zacházení v přírodě. Sáček je opatřen otvory, sloužícími k odvodu přebytečné páry po aktivaci samoohřevu. Zipper-bag je možné používat opakovaně na 20 - 30 ohřevů, dle zacházení.

Ohřevná kapsle je chemická směs, jehož hlavní složkou je nehašené vápno a směs solí, a která při kontaktu s vodou spouští exotermickou reakci a produkuje teplo, které následně ohřívá jídlo. Vyrábí se v menší (20g) a větší (50g) verzi podle objemu ohřívaného jídla. Kapsle je ekologicky rozložitelná, můžete ji po použití bez obav zahodit v přírodě.

Mohu jídlo ADM ohřát i jiným způsobem?

Samozřejmě, lze jej vyndat z obalu na talíř a ohřát v mikrovlnné troubě, můžete jej ohřát na pánvi, nebo ještě zabalené v kastrolu/kotlíku s horkou vodou. Jídlo lze dokonce ohřát během cest na rozehřátém motoru auta či podobném zdroji tepla.

Jaké druhy jídel ADM nabízí?

Hlavní jídla: Hovězí guláš s bramborem; Kuře Koroma s rýží; Jelení ragú s bramborovými špalíčky; Pikantní kotlík s bulgurem, Vepřové žebírko s bramborem; Vepřové s knedlíkem a zelím; Kuře na divoko s rýží; Kuře po zahradnicku s fazolemi; Steak z lososa s čočkovým ragú; 100% krůtí maso na cibulce; 100% vepřové maso na kmíně; vegetariánské Zeleninové rizoto po provensálsku; veganské Tandoori quina; snídaně: Rýžový nákyp se švestkami; Žemlovka s jablky a skořicí; Sušené maso Jerky - hovězí, Sušené maso Jerky – krůtí.

Kdy, kde a jak ADM vzniklo?

Značku ADVENTURE MENU založili vysokoškoláci Radek Slabý a Adam Sogel v roce 2010. Oba outdooroví nadšenci spatřovali díru na trhu v kvalitním, plnohodnotném a chutném jídle, které si člověk může ohřát kdekoli a kdykoli. První várka šesti jídel spatřila světlo světa v květnu 2011. Ročně přibývají zpravidla dvě nová jídla. Dnes je Adventure Menu kromě českého trhu distribuováno také do Německa, Francie, Slovenska, Slovinska, Skandinávie a dalších zemí.

Chystáte nějaké novinky do dalších let?

Každý rok se snažíme vyprodukovat alespoň dvě nová jídla. Letos je novinkou Steak z lososa s čočkovým ragú. Na příští rok chystáme další novinky, které zatím nechceme prozrazovat.

Máte nějaké reference? Kdo jídlo používá?

Adventure Menu intenzivně spolupracuje s extrémními sportovci, kteří potřebují kvalitní a trvanlivé jídlo pro extrémní podmínky. Jsou jimi závodníci na Rallye Dakar Míla Janáček a Lukáš Kvapil a další jezdci týmu KM Racing. Ale zároveň ADM spolupracuje se všemi milovníky outdoorových aktivit, jako jen například moderátorka Lucie Výborná.