Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové jsou podezřívaví. Vědcům nevěří

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – V médiích se objevila zpráva, že Kyrie Irving, jedna z největších hvězd amerického basketbalu a jeden z nejlepších hráčů světa, věří, že Země je placatá. A rozhodně není jediný, na internetu lze nalézt tisíce dalších lidí, kteří odmítají věřit věděcky prokázanému faktu, že je naše planeta kulatá. To Rusové nevěří jinému vědeckému poznatku.

„Je Země placatá nebo kulatá? Myslím, že k závěru musí každý dospět sám. Nejsou žádné konkrétní informace o této otázce, kromě těch, které nám dávají. Tlačí nás k tomu, co si máme myslet," řekl Irving, který jako profesionální sportovec strávil část života v letadlech.

„Učili mě, že Země je kulatá, ale jestliže trochu přemýšlíte o tom, jak cestujete, můžete skutečně věřit, že obíháme kolem Slunce?" tázal se Irving.

Jak se zdá, podobné názory rozhodně nezastává sám. Valery Fyodorov, generální ředitel agentury (VTsIOM) zabývající se veřejným míněním, přiznává, že byl překvapen, když zjistil, že podle průzkumů jeden ze čtyř Rusů věří, že se Slunce otáčí kolem Země.

Jakkoliv se mu to prý zdálo divné, tyto výsledky odpovídají výsledkům dlouhodobých průzkumů. Sociologové se již několik let Rusů na tuto otázku ptají, a pokaždé značná část populace projevuje alternativní pohled na světový řád, píše deník Izvestia.

„Podle průzkumu veřejného mínění čtvrtina Rusů věří, že Země neobíhá kolem Slunce, ale že Slunce obíhá kolem Země. Jedná se o sociologický fakt, který byl křížovou kontrolou znovu potvrzen,“ upřesnil Fjodorov.

Fedorov také dodal, že 90 procent průzkumů VTsIOM nebylo nikdy zveřejněno. Řekl, že zbývajících 10 procent bylo „dost“ na to, aby byl vybudován úplný obraz o ruských náladách.

Témata:  Rusko Země 1 Slunce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy