reklama

Vědci z Northwestern University Feinberg School of Medicine v americkém Illinois vytvořili univerzální lék na astma a alergii na potraviny. Objevili totiž způsob, jak přesvědčit imunitní systém, aby ignoroval spouštěče jako je pyl nebo arašídy.

Metoda, na které nový lék staví, pracuje s malým množstvím alergenu. Ten je obalen do speciálního pláště a ve výsledku vytvoří "nanočástice", které imunitní systém vnímá negativně. Buňky, které mají za cíl "nečistoty" v těle eliminovat, ale místo spouštění alergické reakce vyšlou signál, který škodlivost látky neprokáže, čímž se zabrání projevení příznaků.

"Tato zjištění představují nový, bezpečný, efektivní a dlouhodobý způsob, jak "vyléčit" pacienty s život ohrožujícím onemocněním dýchacích cest a s potravinovými alergiemi," řekl serveru The Telegraph americký vědec a profesor Stephen Miller. "Můžeme tak eliminovat potřebu celoživotního užívání léků k léčbě plicní alergie," dodal.

Podle něj se jedná o zcela univerzální léčbu. "V závislosti na tom, jakou alergii chcete odstranit, můžete do nanočástic vložit pyl nebo arašídové bílkoviny," podotkl vědec.

I přes velký potenciál této lékařské metody nejde o úplnou novinku. Totožný postup byl vyzkoušen pro léčbu autoimunitních onemocnění včetně roztroušené sklerózy a celiakie. Je to ale poprvé, kdy byl tento způsob vytváření tolerance imunitního systému použit v léčbě alergických onemocnění.

Testy na léčbu astma a alergie pomocí nanočástic byly zatím provedeny pouze u myší. Alergen ve formě vaječné bílkoviny byl podáván hlodavcům, jejichž imunitní systém byl upraven tak, aby byli alergičtí právě na bílkoviny. Ve chvíli, kdy byli látce vystaveni, u nich proběhla klasická alergická reakce, nicméně poté, co bílkovinu obdrželi ve obalu z nanočástic, se u nich alergie již neprojevila.

Léčba také upravuje a vylepšuje imunitní systém pomocí zvyšování počtu regulačních T-buněk, které jsou součástí imunitního systému. Podle vědců by první testy na lidech mohly začít v dohledné době.