Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vypustila do vesmíru svůj první rentgenový teleskop

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Peking - Čína do vesmíru vypustila svůj první rentgenový teleskop. Vědci chtějí s jeho pomocí pozorovat magnetická pole pulsarů, tedy rotujících neutronových hvězd, a také černé díry.

Přístroj o hmotnosti 2,5 tuny do vesmíru vynesla raketa s názvem Dlouhý pochod 4B (Čchang-čeng-4B), která z odstartovala z kosmodromu v poušti Gobi na severu Číny dnes v 11:00 (05:00 SELČ). Uvedla to agentura AFP.

Čínští vědci chtějí pomocí teleskopu lépe porozumět tomu, jak černé díry vlastně vznikají a jak se vyvíjejí. Výzkumníci se chtějí zabývat i tím, jak by se pulsary - které vysílají intenzivní elektromagnetické pole vždy určitým směrem jako majáky - daly využít při kosmických letech.

Čína do svého kosmického programu investuje značné sumy. Například v dubnu se zásobovací loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) úspěšně spojila s experimentální vesmírnou laboratoří Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2). Do roku 2022 plánuje Peking zprovoznit vesmírnou stanici s lidskou posádkou.

Témata:  Čína vesmir Černé díry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy