Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sluneční superbouře může ochromit svět, co na to vědci?

Fantastický snímek erupce na Slunci, 2012
Fantastický snímek erupce na Slunci, 2012
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Londýn - Sluneční geomagnetická superbouře může vážně ohrozit život na Zemi. Vědci se připravují a snaží se přijít na to, jak zmírnit důsledky.

Vědci elektromagnetický implus popisují jako silný výtrysk elektromagnetické energie. Pokud je velmi silný, představuje prý pro Zemi vážnou hrozbu. I v minulosti zažilo lidstvo podobné slunečních superbouře, avšak ještě nikdy nebylo tolik závislé na elektrických technologiích.

Tato sluneční aktivita by totiž mohla narušit elektromagnetické pole Země a to by znamenalo odpojení satelitů, elektřiny, komunikačních služeb či internetu. Situace by podle podle vědců mohla trvat měsíce i roky. Práce na obnově infrastruktury by navíc mohly stát miliardy dolarů.

Solární bouře je erupce magneticky nabitého plazmatu ze Slunce do vesmíru. Objevují se relativně pravidelně a nebývají zpravidla nebezpečné. V menším množství totiž nijak neublíží, vedou však například k nádherným polárním zářím i v místech, kde je jinak nikdy neuvidíte. Jedna z největších dokumentovaných slunečních bouří přišla v roce 1859. A další v roce 2012 jen těsně minula naši planetu.

Obrovské množství této magnetické energie by podle vědců mělo vážné důsledky. A ačkoliv udávají jen 12 % šanci, že v následujících letech podobná bouře zasáhne zemi, připravují se. Podle magazínu Week se například mění stárnoucí satelity či transformátory. Vědci také plánují vytvořit stupnici, která by měřila sílu těchto bouří. Varují však, že se na ochranu nedělá dost.

Témata:  Slunce 1 vědci bouře

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy