Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci si posvítili na složení hamburgerů. Některé přísady byly opravdu nechutné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: URS Czech

New York – Američtí výzkumníci zkoumali 258 hamburgerů, které se běžně prodávají v řetězcích rychlého občerstvení. Když zkoumali přísady, v některých kouscích našli opravdu nechutné věci.

Hosté už se zřejmě smířili s tím, že v některých burgerech mohou pod rajčetem najít koňské maso, i když se to až tak často nestává. Horší už to ale je, když se v oblíbené pochoutce objeví také DNA krysí nebo dokonce lidské.

Nová americká studie, o které informoval deník The Independent a která je založená na testování potravinářské společností Clear Labs, objevila mezi vzorkem 258 hamburgerů dva případy masa v produktech deklarovaných jako vegetariánské, tři hamburgery s krysí DNA a jeden případ lidské DNA.

„Nejpravděpodobnější příčinou je, že se lidské vlasy, kůže nebo nehty náhodně přimíchaly v průběhu výrobního procesu," vysvětlují výzkumníci přítomnost lidské DNA v jídle.

„To, co mnozí spotřebitelé nevědí, je, že určité množství lidské a krysí DNA může spadat do přijatelného regulačního rozsahu," dodává se ve zprávě.

Výzkumníci při testech také odhalili určité „mezery" v oblasti bezpečnosti potravin a norem jakosti. Zároveň upozornili, že hovězí průmysl „těží z přísnější regulace a agresivních požadavků na testování".

Horší zjištění, než to o krysí a lidské DNA pak podle vědců může být fakt, že téměř čtvrtina vegetariánských burgerů měla odlišné přísady, než bylo uvedeno na etiketě. Dva Veggie Burgery obsahovaly hovězí maso a jeden burger z černých fazolí vůbec žádné černé fazole neobsahoval.

Asi u 6 procent hamburgerů byl nahrazen jeden deklarovaný produkt za jiný. Běžným zjištěním bylo, že do masových karbanátků z jehněčího nebo hovězího masa bylo přidáno kuřecí nebo krůtí maso.

Dalším problémem je, že 4,3 procent hamburgerů obsahovalo patogenní DNA, což může způsobit otravu jídlem a dokonce i epidemii.

Některé patogeny nalezené v produktech mohou způsobovat tuberkulóze podobné symptomy nebo gastroenteritidu. Potraviny také obsahovaly bakterii E. coli.

Patogeny ve čtyřech vegetariánských burgerech mohou být zařazeny do kategorie nízkého rizika otravy jídlem, což je podle zprávy velmi závažné. Alarmující je podle výzkumníků také fakt, že 12 hamburgerů v této studii obsahovalo alespoň o 100 kalorií více, než bylo uvedeno na etiketě.

Témata:  jídlo USA mikrovlnka, jídlo, potraviny potraviny

Související

Aktuálně se děje

21. listopadu 2024 12:46

Rusko si našlo nový cíl číslo jedna. Polsko

Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, varovala, že nově otevřená americká základna protiraketové obrany v severním Polsku zvyšuje úroveň jaderného ohrožení a stává se prioritním cílem pro Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

ISS.

Praskliny na ISS odhaleny. Hrozí snad kolaps celé stanice?

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) čelí vážným technickým problémům, které by mohly ohrozit její další fungování. NASA odhalila, že v ruském modulu Zvezda dlouhodobě dochází k úniku vzduchu, jehož příčinu se doposud nepodařilo jednoznačně určit. Zatímco Roskosmos se domnívá, že za problémem stojí mikrovibrace a únava materiálu, NASA upozorňuje na kombinaci tlakových změn, mechanického zatížení a stárnutí samotné konstrukce.