reklama

Hosté už se zřejmě smířili s tím, že v některých burgerech mohou pod rajčetem najít koňské maso, i když se to až tak často nestává. Horší už to ale je, když se v oblíbené pochoutce objeví také DNA krysí nebo dokonce lidské.

Nová americká studie, o které informoval deník The Independent a která je založená na testování potravinářské společností Clear Labs, objevila mezi vzorkem 258 hamburgerů dva případy masa v produktech deklarovaných jako vegetariánské, tři hamburgery s krysí DNA a jeden případ lidské DNA.

„Nejpravděpodobnější příčinou je, že se lidské vlasy, kůže nebo nehty náhodně přimíchaly v průběhu výrobního procesu," vysvětlují výzkumníci přítomnost lidské DNA v jídle.

„To, co mnozí spotřebitelé nevědí, je, že určité množství lidské a krysí DNA může spadat do přijatelného regulačního rozsahu," dodává se ve zprávě.

Výzkumníci při testech také odhalili určité „mezery" v oblasti bezpečnosti potravin a norem jakosti. Zároveň upozornili, že hovězí průmysl „těží z přísnější regulace a agresivních požadavků na testování".

Horší zjištění, než to o krysí a lidské DNA pak podle vědců může být fakt, že téměř čtvrtina vegetariánských burgerů měla odlišné přísady, než bylo uvedeno na etiketě. Dva Veggie Burgery obsahovaly hovězí maso a jeden burger z černých fazolí vůbec žádné černé fazole neobsahoval.

Asi u 6 procent hamburgerů byl nahrazen jeden deklarovaný produkt za jiný. Běžným zjištěním bylo, že do masových karbanátků z jehněčího nebo hovězího masa bylo přidáno kuřecí nebo krůtí maso.

Dalším problémem je, že 4,3 procent hamburgerů obsahovalo patogenní DNA, což může způsobit otravu jídlem a dokonce i epidemii.

Některé patogeny nalezené v produktech mohou způsobovat tuberkulóze podobné symptomy nebo gastroenteritidu. Potraviny také obsahovaly bakterii E. coli.

Patogeny ve čtyřech vegetariánských burgerech mohou být zařazeny do kategorie nízkého rizika otravy jídlem, což je podle zprávy velmi závažné. Alarmující je podle výzkumníků také fakt, že 12 hamburgerů v této studii obsahovalo alespoň o 100 kalorií více, než bylo uvedeno na etiketě.