reklama

Tajemný signál z ruské pustiny. Všeobecně panuje shoda, že to byla jedna ze základen rádia "MDZhB", k jehož provozu se nikdy nikdo nepřihlásil. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, posledních 35 let. Tak dlouho odsud vychází tupý, monotónní zvuk. Jednou nebo dvakrát za týden přečte ženský či mužský hlas pár slov v Ruštině. Výrazy jako "malý člun" nebo "farmářský specialista".

Vše je tak podivné, jako kdyby se někdo rozhodl postavit místo už s myšlenkou na konspirační teoretiky. Stanice má své fanoušky. Ti bez jakéhokoliv váhání přiznávají, že sami netuší, co že to vlastně poslouchají. Neví to vůbec nikdo. „O signálu neexistuje žádná informace,“ komentoval expert na signály z londýnské City University David Stupples.

Samozřejmě se spekuluje, že frekvence vysílání patří ruské armádě, která to samozřejmě nikdy nepřiznala ani nevyvrátila. Vysílání poprvé začalo ke konci studené války. Po kolapsu SSSR však nedošlo k jeho ukončení a tajemné zvuky se éterem linou dál.

K čemu to vlastně je?

Existuje nepřeberné množství teorií - komunikace s mimozemšťany, řízení ponorek, detekce jaderného útoku. Konspiracím pomáhá fakt, že signál má skutečně masivní dosah. 

Bez zajímavosti není ani vysvětlení, že je to komunikační signál pro ruské agenty. Pokud by bylo cokoliv potřeba sdělit a všechny ostatní kanály selhaly, vždy je tu nikdy nekončící tajemné vysílání, do které ho se dá vpravit skrytá informace.

Teorii podporuje i fakt, že v roce 2013 byla ze stanice odvysílána zpráva "ROZKAZ 135 VYDÁN". Bez jakéhokoliv kontextu. A fanouškovské konspirace mohou pokračovat.