Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolika let se člověk může dožít? Podle vědců jsme možná na maximu

Japonec Džiroemon Kimura je najstarším mužem v historii
Japonec Džiroemon Kimura je najstarším mužem v historii
Foto: Bloomberg.com

Pokud sníte o věčném životě, pak byste měli začít hledat kámen mudrců. Podle vědců totiž do nekonečna prodlužovat lidskou "životnost" nejde. Nizozemští statistici dokonce našli i strop našeho života, u žen je to v průměru 115,7 let, muži se dožijí "jen" 114,1 let.

"Lidé žijí v průměru déle, nicméně ti nejdéle dožívající mají kolem 115 let. Maximální délka se v minulém století nezměnila ani s rozvojem technologie a lékařské péče," řekl profesor John Einmahl. Ten se svým týmem porovnával data z více než 75 tisíc Holanďanů. Podobnou studii provedli loni i američtí vědci a jejich závěry se velmi podobají.

Studie otisknutá v časopise Nature však vyvolala kritiku za řad odborníků na biologii a demografii. "Je to nejhorší studie, jakou jsem kdy četl v tomto uznávaném časopise," uvedl sociolog Jim Vaupel. "Neexistují žádné důkazy o tom, že bychom měli mít věkový limit. Dnes známe případy, kdy se ženy dožívají i 120 let a tento věk se bude jen zvyšovat." Vědci se tak shodnou jen na tom, že lepší životní úroveň a zdravotní péče vedou k vyššímu průměrnému životu.

Zatím nejvyššího věku dosáhla podle záznamu Jeanne Calmentová, která se narodila 21. února 1875 a zemřela po 122 letech a 164 dnech. V současnosti je nejstarším člověkem Violet Brownová z Jamajky, které je přes 117 let. Novinářům řekla, že zde neexistuje žádný tajný recept na dlouhověkost. Jí a pije všechno, na co má chuť. Nemá však ráda vepřové a kuřecí maso, nepije ani rum. Nejdéle žijícím mužem byl Japonec Džiroemon Kimura, který v roce 2013 zemřel ve věku 116 let a 54 dní.

Témata:  nejstarší lidé výzkum život důchodci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy