reklama

Spojené státy, Rusko i Čína si dobře uvědomují využitelnost a ničivost nanotechnologií a v posledních letech investují miliardy dolarů do vývoje. Del Monte se obává zejména nanobotů, maličkých vraždících robotů. Největší riziko je pak černý trh, kde technologie bude dostupná i teroristickým organizacím.

"Lidé se často domnívají, že lidskou rasu vyhubí srážka s meteoritem nebo supervulkanická erupce, ve skutečnosti je však jen velmi malá pravděpodobnost, že se to stane. Na druhou stranu nanotechnologie jsou velmi aktuální záležitostí, na konci století bude reálná šance, že nás zcela zničí," tvrdí Del Monte.

Jisté je, že s novou technologií se rozšíří možnosti atentátů. Roboti ne větší než lidský vlas budou stěží zachytitelní a můžou být programování k preciznímu útoku. Představte si, že jdete po ulici, najednou vás bodne cosi připomínající včelu a vy padnete k zemi mrtví. Nebo jak moc jisti si můžete být tím, že vaše jídlo nebylo právě před vámi otráveno? Nanoboti zvládnou i tohle.

Stejně varovná je i možnost tvorbu miniaturních nukleárních bomb, které se každému vejdou do kapsy. Účinek však bude hrozivý. Podle Del Monta nejsou tohle jen pesimistické výhledy, ve skutečnosti i s takovými možnosti počítají tajné plány armád. Americké laboratoře dokonce již sestrojily nanodron o velikosti mouchy, který s přehledem zvládne špionáž, na který se agenti připravují celé roky.

Del Monte není ve své prognóze jediný. Univerzita v Cambridge vydala studii, ve které varuje, že v roce 2100 má nanotechnologii pětiprocentní šanci na vyhlazení lidské rasy.