Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozložitelné eko sáčky planetě nepomáhají, upozorňuje OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Předpověď, že v do roku 2050 budou oceány mít více plastů než ryb je hrozivá. Pomoci této katastrofě chtěly rozložitelné eko sáčky, které měly být pro přírodu šetrnější. Podle zprávy OSN to ale absolutně není pravda.

Rozložitelné sáčky již dlouho nabízejí "zelenější" technologii uschování odpadů, nová zpráva OSN ale říká, že tyto sáčky pomůžou přírodě minimálně, pokud tedy vůbec něco dělají, oproti normálním sáčkům. Naopak v oceánech ještě škodí více, jak informuje server huffingtonpost.com.

Téměř dvou set stránková zpráva je jedna z několika zpráv zveřejněných na summitu OSN pro životní prostředí, které probíhá v Nairobi. Plasty působí vážné ekologické škody, najdete je v každém oceánu, od pobřeží Arktidy přes tropy až na druhou stranu v Antarktidě.

Rozložitelné plasty, které se používají pro nákupní tašky, lahve a nádoby pro potraviny jsou navrženy tak, aby byly méně odolné a lépe se rozložily v životním prostředí. Je tu problém, rozložení funguje jen ve složitém průmyslovém kompostéru, na mořích a oceánech, kde končí většina plastů se nic neděje.

"Plasty se rozloží při teplotě 122 stupňů Celsia, což v oceánech nemáme," řekla Jacqueline McGladeová, vedoucí pracovnice, která na zprávě pracovala. "Většinou také nejsou nafukovací, takže jdou ke dnu, tím se zabrání vystavení UV zářením a rozložení se oddálí," dodala.

Témata:  plasty Oceán OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy