Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestanou se používat inzulinové injekce? Nově by mohla pomoc jen tabletka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Jeruzalém – Cukrovka patří k velmi rozšířeným onemocněním a má významný vliv na kvalitu života lidí, kteří touto nemocí trpí. Léčba zahrnuje podávání inzulinu, který se vpravuje do těla prostřednictvím jehly. Jak ale upozorňuje server Science Alert, jehly by v budoucnu mohly být nahrazeny tabletami.

Nová léčba by zahrnovala pouhé spolknutí tablety, která inzulin obsahuje. Až doposud se přitom předpokládalo, že tento způsob podání není možný kvůli agresivním žaludečním šťávám.

Výzkumníci z malé izraelské farmaceutické společnosti Oramed Pharmaceuticals tvrdí, že se jim podařilo s pomocí inzulinových tablet přes noc snížit hladinu glukózy v krvi u 180 pacientů trpících cukrovkou druhého typu. Celé testování trvalo 28 dní a v jeho průběhu se neprojevily žádné vedlejší účinky.

„Byla to dlouhá cesta, ale konečně jsme se dostali do bodu, kdy je bezpochyby jasné, že orální inzulin funguje," uvedl Nadav Kidron, výkonný ředitel společnosti Oramed Pharmaceuticals.

Jak server vysvětluje, tyto tablety mají dostatečně silný ochranný obal a dostatečně velkou dávku inzulinu, aby se i po průchodu zažívacím traktem do krevního řečiště dostalo dostatečné množství tohoto hormonu.

Zatím inzulinové tablety čekají další a další testy, aby se ověřila jejich účinnost. I tak se ale vědci domnívají, že jde o velmi slibný projekt – i díky tomu, že tento typ přijímání inzulinu je pro tělo přirozenější a více imituje jeho přirozenou tvorbu.

Témata:  cukrovka zdraví léky

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy