Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chytré TV nejsou až tak chytré? Až 90 % TV s Androidem může být napadeno virem

televize
televize
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Barcelona - Až 90 procent chytrých televizorů s operačním systémem Android TV je ohroženo útokem počítačových virů. Mohou být nakažené vyděračskými programy, odposlouchávat, co se děje v domácnosti, těžit bitcoiny nebo napadat další zařízení.

Do roku 2020 by se mělo připojit k internetu až 30 miliard chytrých zařízení. Již na konci letošního roku by mělo být připojeno přes 750 milionů chytrých televizorů.

Chytré televizory vybavené integrovanými mikrofony, kamerami a USB porty se stávají stále častějším terčem útoků škodlivých programů. Prostřednictvím napadeného chytrého televizoru s Androidem mohou kyberzločinci proniknout i do jiných zařízení připojených do stejné domácí sítě, ale také provádět špionáž a shromažďovat citlivé osobní údaje.

Uvedli to zástupci antivirové firmy Eset na Světovém mobilním kongresu v Barceloně. "Minulý týden jsme například odhalili škodlivý program, který prostřednictvím chytré TV těžil bitcoiny. To znamená, že využívá procesor televizoru 24 hodin denně a může způsobit jeho destrukci," uvedl Branislav Orlík z Esetu.

Škodlivé programy se do televizoru dostanou nejčastěji jako podvodná aplikace z obchodu Google Play nebo přes USB zařízení. Android TV využívá například Sony, Philips, Xiaomi, Sharp nebo Bang&Olufsen.

Již v roce 2013 experti prokázali, že zneužitím některých bezpečnostních děr u vybraných modelů chytrých televizorů Samsung připojených k internetu lze vzdáleně zapnout integrovanou kameru a mikrofon. O rok později se objevila bezpečnostní díra ve standardu pro hybridní televizní vysílání známém jako HbbTV. Škodlivý kód byl ukryt v aplikacích pro HbbTV a cílil na tisíce chytrých televizorů během jediné kampaně. Kradl přihlašovací údaje, zobrazoval falešné reklamy a dokonce se proboural do nechráněné Wi-Fi sítě. Problémy s HbbTV se dostaly do centra pozornosti také v roce 2017. Bezpečnostní analytik upozornil na možnost šíření bezdrátového připojení, přes které může útočník ohrozit chytré televizory.

Témata:  počítačové viry televize EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy