Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise požaduje odstranění teroristického obsahu na internetu do hodiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Podle Evropské komise by měly internetové společnosti ze svých systémů do hodiny od oznámení odstranit obsah související s terorismem. Členské státy EU by ze své strany měly zajistit, že mají dostatečné prostředky k rychlému odhalování takového obsahu.

Firmy jako je Facebook, Twitter, YouTube nebo Google by také měly samy podobný obsah aktivně vyhledávat, včetně pomocí automaticky fungujících nástrojů. Komise dnes zároveň dala firmám i členským zemím EU tři měsíce na to, aby oznámily kroky, které v této věci podnikly.

"V boji proti Islámskému státu nastal velký pokrok. Oni ale stále využívají internet k šíření své jedovaté propagandy," upozornil dnes komisař odpovědný za bezpečnostní unii Julian King. Znovu používány jsou podle něj opakovaně archivní materiály, vzniká ale i nový obsah související třeba s útoky v Evropě z poslední doby.

"Internetové společnosti mají jasnou a klíčovou roli. Proto dáváme několik jasných operačních cílů, které chceme, aby firmy splnily," dodal komisař.

Dnešní doporučení komise dává také firmám půl roku na splnění dalších kroků, které souvisejí s odstraňováním jiného nelegálního obsahu. Také v tomto případě jde o aktivnější přístup, zlepšení využívaných nástrojů, pomoc menším firmám či užší spolupráci s úřady i mezi společnostmi navzájem.

Témata:  Evropská komise (EK) internet sociální sítě

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 13:12

Vražda na Tachovsku objasněna. Proč se muži pohádali?

Případ muže, který jednu ženu zabil a u druhé se o to pokusil, není jediným, který v posledních dnech zaměstnal kriminalisty z Plzeňského kraje. Tragicky skončil sobotní konflikt dvou mužů na Tachovsku, kdy mladší z nich podlehl zraněním, která utrpěl. Starší z mužů čelí obvinění z vraždy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

robotaxi Cybercab Tesla

Tesla představila Škodu 110R? Robotaxi CyberCab ji hodně připomíná. Překvapila i Robovanem

Tesla uspořádala akci s názvem WE, ROBOT, na které Elon Musk odhalil dlouho očekávaný autonomní taxík Robotaxi a překvapivě i větší model Robovan, určený pro přepravu skupin lidí nebo nákladů. Tato nová autonomní vozidla, společně s humanoidními roboty, představují další krok Tesly k inovacím, které mohou firmu posunout na novou úroveň v oblasti technologií a dopravy.