Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci učí roboty cítit bolest +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto internet

Hannover - Staví se roboti, kteří umí chodit a mluvit jako my, nyní se přidá další kousek schopnosti, které je přiblíží k opravdovým umělým bytostem. Vědci učí roboty cítit bolest.

Výzkumníci věří, že když roboti budou vnímat bolest, tak dokáží ochránit sebe a hlavně lidi kolem mnohem lépe, než normální robot. Když bude existovat nějaká hrozba, která by robotovi ublížila, tak rychleji bude moct provést potřebné úhyby.

"Bolest je to, co chrání lidi," řekl Johannes Kuehn z univerzity v Hannoveru. "Když se vyhneme zdroji bolesti, tak se nám nic nemůže stát," dodal. Proto se rozhodli vědci vyvinout umělý nervový systém.

Pro začátek musí systém umět dva druhy bolesti, jako bodnutí nožem a popálení ohněm, následně musí vyhodnotit, co s tím dělat, neboli mít reflexy. Vědci se přitom co nejvíce inspirují složitým lidským nervovým systémem.

První testy už mají za sebou na robotické paži, která dokáže detekovat teplo a tlak. Používá se "robotická" kůže, podle které se určuje, kolik bolesti by měl robot přijmout a jak se se situací vyrovnat, píše server sciencealert.com.

Bezpečnost pro člověka je prioritou pro vědce, roboti by mohli rozpoznávat a reagovat na bolest, čímž by mohli ochránit všechny osoby kolem něj, takže nějaká invaze robotů se zatím nedá očekávat. Jedná se ale o velký krok v humanizování robotů.

Témata:  Roboti bolest

Aktuálně se děje

7. května 2024 18:19

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy