Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V centru Londýna byl nalezen nejstarší ručně psaný dokument

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Archeologové při vykopávkách v centru Londýna narazili na 400 tabulek. Jde o unikátní objev, jelikož je mezi nimi nejstarší ručně psaný dokument na území Británie.

Nejstarším ručně psaným dokumentem je tabulka s římským datem odpovídajícím 8. lednu roku 57 našeho letopočtu. Osvobozený otrok na ní slibuje, že splatí dalších 105 denárů za zboží, které mu doručili.

Další z 87 tabulek, u nichž se nápis podařilo rozšifrovat, obsahuje nejstarší zmínku o britském hlavním městě. "V Londýně, Mogontiovi" stojí na dřevěné destičce, jejíž stáří vědci stanovili na léta 65 až 80 našeho letopočtu, kdy se metropole jmenovala Londinium a vládli jí Římané.

"Mluví k nám jejím prostřednictvím první generace Londýňanů," uvedla archeoložka Sophie Jacksonová.

Dřevěné tabulky, které byly původně obalené voskem, do kterého se rylo, vědci našli při záchranných archeologických pracích na místě budoucího sídla finanční společnosti Bloomberg v londýnské City.

Témata:  archeologové Velká Británie Římská říše

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy