Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tyto příznaky můžou znamenat rakovinu, varuje doktor

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Melbourne – Lidé až příliš často ignorují příznaky,které by mohly značit rakovinu. Doktor Tony Bartone, viceprezident lékařské asociace v Austrálii, poukazuje, že mezi počáteční příznaky může patřit i horečka nebo pálení žáhy. Pokud tyto symptomy přetrvávají dlouhodobě, je podle něj na místě navštívit lékaře. Uvádí to server Daily Mail.

Pozor by si podle něj měli dávat především lidé, kteří už mají rakovinu v rodinné anamnéze. Ti by měli být obzvláště opatrní a prohlídky podstupovat pravidelně. Poukazuje na to, že život je až příliš cenný na to, aby lidé ignorovali signály toho, že je něco v nepořádku.

HorečkaZvýšená teplota je často spojena s tím, jak tělo odráží infekci, ve vzácných případech však může znamenat rakovinu imunitního systému. „Když přetrvává dva až tři dny, stojí to za návštěvu lékaře," říká Bartone.

Bolest při polykáníPokud člověk cítí bolest při polykání, mohlo by to být známkou rakoviny jícnu nebo hrdla. Jen zřídka však prý jde o první příznak, kterého si lidé všimnou. „Podle mých zkušeností je to opravdu neobvyklé první znamení," řekl Dr. Bartone s tím, že když nastane tento druh bolesti, je rakovina obvykle již v pokročilejším stádiu.

Ztráta na vázePokud začne člověk bez jakéhokoliv vysvětlení hubnout, může to být znamení, že s tělem něco není v pořádku. „Nevysvětlitelné hubnutí vždy musí být vždy důkladně vyšetřeno," řekl Dr. Bartone. „Pokud jste zhubli, máte kašel a jste kuřák, je docela pravděpodobné, že by mohl být problém na plicích," varuje lékař.

Změny ve vyprazdňováníPokud zjistíte, že bezdůvodně došlo ke změně v jinak pravidelném vyprazdňování, doporučuje Dr. Bartone návštěvu praktického lékaře. „Mohlo by to naznačovat rakovinu konečníku nebo tlustého střeva," řekl. „Rakovina tlustého střeva je velmi, velmi častá. Podíváte-li se na muže i ženy u obou patří do první trojky."

Změna v barvě kůžeJakákoli změna na pize nebo znaménku může být příznakem rakoviny. „Mohl by to být melanom nebo jiná forma zhoubných kožních nádorů," říká dr Bartone. „Jakákoli změna v barvě, velikosti, tvaru nebo ploše je důvodem k prohlídce."

Pálení žáhyPřetrvávající pálení žáhy může být příznakem rakoviny jícnu, uvedk Dr. Bartone. Dodal však, že to není první věc, kterou lékaři v takovém případě předpokládají. „Pokud ke mně někdo přijde s pálení žáhy, je jedno, jak je starý, první věc, na kterou bych myslel, není rakovina jícnu," řekl Dr. Bartone.Lékaři prý nejprve musí zhodnotit, jaké léky pacient bere a jestli nejde o gastroskopii.

Bulka v prsu nebo varlatechAbnormální bulka, ať je na varleti nebo v prsu, by měla být  vždy projednána s lékařem. Ženy by také měly dávat pozor na změnu tvaru jejich bradavek.

ÚnavaDr. Bartone také varuje, že únava může znamenat řadu různých diagnóz, a to včetně rakoviny. „V závislosti na tom, kdo jste, jaký je váš věk a dalších souvisejících faktorech, rizikových faktorech a rodinné anamnéze rakoviny je tato diagnóza více pravděpodobná." Pokud únava trvá déle než pár týdnů, je třeba vyhledat lékaře.

Změna nehtůPokud si všimnete změny na vašich nehtech, je to znamení k návštěvě praktického lékaře. „Nehty jsou známkou zejména rakoviny plic," řekl Dr. Bartone. „Změna tvaru, ohýbání, lámání, či jejich zesílení může být problém."

Krev v močiJe-li krev v moči, Dr. Bartone doporučuje vyhledat lékařskou pomoc. „I když si to lidé často nemyslí, není to běžný příznak, a měl by být sledován," řekl. „Jestli se objeví něco neobvyklého, co se nedá snadno vysvětlit, měl by to vždy zkontrolovat lékař," říká lékař.

Témata:  rakovina lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy