Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA odsouvá termín vystřelení teleskopu Jamese Webba

Dalekohled Jamese Webba
Dalekohled Jamese Webba
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Mys Canaveral - Vesmírný dalekohled Jamese Webba má v budoucnu nahradit dosluhující Hubbleův teleskop. NASA dnes oznámila, že se jeho vynesení do kosmu znovu posouvá, a to o deset měsíců.

Dalekohled Jamese Webba bude využit především ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po takzvaném velkém třesku. K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

NASA chtěla dalekohled vypustit do kosmu už v roce 2007. Naposledy se měl do vesmíru vydat v květnu 2020. Dnes byl termín stanoven na březen 2021.

Vývojové náklady projektu vzrostly podle údajů činitelů NASA na 8,8 miliardy dolarů (téměř 196 miliard korun). Celkové náklady i s provozem teleskopu jsou podle serveru Space.com nyní vyčísleny na 9,66 miliardy dolarů.

Teleskop s primárním zrcadlem širokým 6,5 metru by měl být umístěn ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, tedy téměř pětkrát dál, než je Měsíc. Nacházet se bude v takzvaném Lagrangeově bodu, tedy v místě, kde se vyrovnávají gravitační vlivy Země a Slunce. Díky tomu si dokáže zachovat stabilní oběžnou dráhu bez nutnosti pozdějších úprav.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy