reklama

Jak server vysvětluje, gravitační vlny jsou unikátním vesmírným jevem, které se pohybují bez toho, aby je ovlivňovaly fotony, které jinak ruší pozorování vesmíru. Umožňují navíc pozorování jevů a objektů, které nevyzařují žádné světlo, což by zahrnovalo i vesmírné struny, na jejichž existenci je strunová teorie založena.

Strunová teorie se snaží o vytvoření jednotného vysvětlení základní podstaty struktury vesmíru. Podle ní krátce po Velkém třesku vznikly kosmické struny, dlouhé a tenké defekty v zakřivení časoprostoru. Ty ale mezitím zanikly a proto je mohlo být možné najít pouze v raných fázích vesmíru.

Fyzici Isabel Fernandez-Nunezová a Oleg Bulašenko z barcelonské univerzity se ale nyní domnívají, že by se jim vesmírné struny mohlo podařit najít s pomocí gravitačních vln. Domnívají se, že by bylo třeba najít v gravitačních vlnách takové zvlnění, které by odpovídalo průchodu vesmírnou strunou.

Jak servere připomíná, výzkum je zatím v raných fázích a vědci zatím ani nemají adekvátní technologii, která by potřebná měření umožnila. Vzhledem k tomu, jak novým objevem gravitační vlny jsou, jde ale podle něj o ochutnávku toho, čeho by lidé v budoucnu díky tomuto jevu mohli být schopni dosáhnout.