Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CERN poprvé dokázal rozpad Higgsova bosonu na kvarky

CERN
CERN
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Ženeva - Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) dnes oznámila, že se jí podařilo dosáhnout dalšího milníku ve výzkumu Higgsova bosonu, když se jim podařilo dokázat jeho rozpad na dva takzvané kvarky b, neboli spodní kvarky. Informovala o tom agentura DPA.

Před šesti lety se fyzikům v Ženevě podařil senzační důkaz existence Higgsova bosonu, která byla téměř pět desetiletí předtím teoreticky předpokládána. Nyní se jim podařilo dosáhnout dalšího mezníku, když dokázali rozpad Higgsova bosonu na elementární částice.

"Toto pozorování je milníkem ve zkoumání Higgsova bosonu," řekl Karl Jakobs, vedoucí experimentálního programu Atlas ve výzkumném centru CERNu. Podle organizace nový důkaz potvrzuje standardní model částicové fyziky.

Subatomární částice zvaná Higgsův boson, jejíž objev byl potvrzen v roce 2013, byla posledním chybějícím článkem ve standardním modelu částicové fyziky, jenž popisuje základní stavební kameny vesmíru. "Božská částice" vysvětluje, jak získaly ostatní částice hmotnost. Ostatních 11 částic, které model předpokládá, bylo nalezeno už dříve.

Témata:  CERN

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy