Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ostrově byly objeveny pozůstatky drobných lidí. Jedná se o hobity?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: news.com

Jakarta - Mezinárodní tým právě oznámil objev 700 tisíc let starých pozůstatků drobných lidí, kteří silně připomínají hobity z děl J.R.R. Tolkiena. Objeveny byly na ostrově v Indonésii a tito "lidé" měřili zhruba jeden metr.

Svým vzrůstem připomínají Homo floresiensis, kteří jsou právě neformálně přezdívaní jako hobiti, některé teorie hovoří, že se jednalo o samostatný druh rodu Homo a tento nález by to mohl potvrdit.

Jenže je mezi nimi jeden velký rozdíl, a to v době. Homo floresiensis žili o 600 tisíc let později, než nedávno objevený druh. To samozřejmě nahrává teorii, že floresiensis jsou evolucí tohoto druhu, jak informuje server Science Alert.

"Tento objev má významné důsledky na chápání vývoje raného člověka a konečně zruší všechny dohady o tom, že Homo floresiensis byl jen nemocný Homo sapiens," řekl vedoucí studie Gert van der Bergh.

Tým objevil fragmenty čelistí a šestí zubů, a to minimálně jedné dospělé osoby a dvou dětí. Pohřbeni byli pod starobylým korytem v místě známém jako Mata Menge, které leží na indonéském ostrově Flores.

Jedná se o stejný ostrov, kde byl v roce 2003 objeven Homo floresiensis, který vedle moderních lidí žili až do doby před 12 tisíci let, kde je pravděpodobně vyhubil výbuch sopky.

Témata:  archeologie

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:52

Kreml popřel, že by na Ukrajině používal chemické zbraně

Kreml ve čtvrtek odmítl obvinění USA, že ruské síly použily na Ukrajině chemickou zbraň v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy