Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Vědci dokážou přeměnit oxid uhličitý na kámen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Southampton - Vypadá to jako další neškodný kámen, ve skutečnosti toho ale umí mnohem více. Jedná se také o skladovací objekt pro oxid uhličitý. To by mohlo alespoň trochu vylepšit klimatické podmínky na Zemi.

Nová studie ukazuje, jak dostat škodlivý oxid uhličitý do skal a kamenů. Tým vědců dokáže emise oxidu uhličitého dostat z atmosféry, rozpustit je ve vodě a následně jej zapečetit v podzemním vrtu společně s čedičem.

Během dvou let se pak krystalizují a vznikne z nich uhlíková hornina. Takovýto způsob skladování má hned několik výhod. Předchozí studie se zaměřovaly na skladování oxidu uhličitého v plynném nebo kapalném stavu. Problém u těchto způsobů skladování je ale jejich nestabilita a problém s těsněním. Oba tyto problémy ale kámen eliminuje.

Nicméně ale existují limity v použití této techniky, vědci musí použít hlubokou studnu na Islandu, kde je vysoká vulkanická činnost, protože k pozitivnímu výsledku potřebují velké množství čediče. Pracovníci jsou ale optimističtí, protože čediče je na Zemi hodně, takže teoreticky se tu skrývá velké množství místa, kam uskladnit oxid uhličitý jednou provždy. Jen USA by mohly uložit až 2400 miliard tun oxidu uhličitého, jak informuje server Gizmodo.

Témata:  kameny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy