Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korea začala s vyzvedáváním trajektu Sewol. Rodiny doufají, že najdou těla pohřešovaných

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Soul - Korea začala vyzvedávat potopený trajekt Sewol, jde o velmi drahou a náročnou operaci. Plavidlo se potopilo 16. dubna 2014, zahynulo tehdy 304 lidí.

Vyzvednutí trajektu bylo hlavním požadavkem rodin obětí. Mnozí doufají, že se ve vraku podaří najít těla devíti dosud pohřešovaných osob.

Zdroj: YouTube

Projekt vyzdvižení trajektu Sewol oznámila jihokorejská vláda loni. Náklady akce, kterou realizuje čínské konsorcium, se odhadují na 73 milionů dolarů (asi 1,75 miliardy korun). Přípravné práce skončily v neděli a vyzdvižení přídě, které je pokládáno za nejnáročnější část operace, je naplánováno na následující dva dny.

Loď o váze 6825 tun leží v hloubce více než 40 metrů a největším problémem podle jihokorejských činitelů bude vyzvednout ji z mořského dna, aniž by se rozlomila. Pokud půjde všechno hladce, měl by být Sewol opět nad hladinou do konce července.

Témata:  Jižní Korea lodní havárie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy