Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbizarnější námořní bitva: Křižník tři dny bojoval s kamenem

USS PC-815
USS PC-815
Foto: U.S. NAVY

Námořní historie je tak podrobná a rozsáhlá, že by vydala na desítky samostatných knih. V nich by se ale vyjímala událost, k níž došlo před více než 70 lety.

V květnu 1943 nebyl Ron Hubbard ještě známý, jako zakladatel scientologického kultu. Velel lodi USS PC-815, jejíž specialitou byl lov ponorek. Hubbard dostal příkaz, aby se plavil z Portlandu do San Diega.

Cestou na radaru něco zachytil a byl přesvědčený, že to je japonská ponorka. Velitel tedy zavolal na pomoc menší flotilu a další bezmála tři dny ponorku lovil.

Poté, co se nepodařila najít o nepříteli žádná zmínka, byli Hubbard a spol. odvoláni. Později se ukázalo, že budoucí vrchní scientolog bojoval 68 hodin dlouhou námořní bitvu proti kamenům. Přesněji hornině.

Příčinou zmatených radarů totiž nebyli nepřátelé, ale v té době už dávno velmi dobře zmapované ložisko magnetitu.

Témata:  historie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy