reklama

Výzkumníci z John Hopkins University na základě nové metody počítačového modelování prozkoumali, jak se v simulacích kolizí asteroidů rozpadá skála. Vědci zjistili, že asteroid toho vydrží více než se zdá. „Dříve jsme věřili, že čím větší objekt, tím snadněji by se zlomil, protože větší objekty mají větší pravděpodobnost výskytu nedostatků,“ řekl Dr. Charles El Mir. „„Naše zjištění však ukazují, že asteroidy jsou silnější, než jsme si mysleli, a vyžadují více energie, aby mohly být úplně zničeni,“ dodal.Podle výzkumníků by kolize asteroidu probíhala ve dvou fázích. V první by došlo k fragmentaci asteroidu následující po dopadu. Kolize by vytvořila miliony trhlin v asteroidu. Části skály by se rozpadly jako písek a vytvořily kráter. 

Asteroid by však nebyl nárazem zničen. Jeho jádro by bylo schopné v druhé fázi vyvinout silný gravitační tah na fragmenty. Aby tedy byl asteroid zničen, byla by potřeba mnohem větší energie.

Výzkumníci upozorňují, že otázka není jen akademická, ale může mít zásadní důsledky pro budoucnost lidstva. Odborníci musí rozhodnout, zdali přicházející asteroid rozdělit na malé kousky nebo jen raději posunout do jiného směru. V případě toho druhého řešení pak je otázka, jak toho docílit, jakou silu je nutné vynaložit a jak zajistit, že se nerozbije a neučiní zkázu prostřednictvím svých menších padajících částí.

Exploze meteoritu nad ruským Čeljabinskem před šesti lety způsobilo značnou destrukci. Těleso mělo velikost asi 19 metrů a explodovalo silou odpovídající 15 atomovým bombám z Hirošimi( asi 500 kilotun TNT). Vzniklá tlaková vlna dosáhla vzdálenosti až 100 kilometrů a vedla k zranění 1 500 lidí (většina byla zraněna kvůli padajícímu sklu) a poničení 7 tisíců budov.

NASA ve spolupráci s vesmírnou společností SpaceX chystá společný test, při kterém by byl eliminován přibližující se asteroid, který má zhruba 800 metrů. Vyslaná raketa by měla být schopná vyslat elektronický impulz, který by následně změnil trajektorii asteroidu a vychýlil jej mimo Zemi. Operace „DART" (Double Asteroid Redirection Test) by se měla uskutečnit v říjnu 2022.