reklama

Putin zvláště zmínil laserový komplex Peresvet. Jedná se o vysoce energetický laser, jenž zůstává zahalen tajemstvím ohledně svého pravého účelu a dalších dat, poukazuje agentura Associated Pres.

Soudí se, že má být schopen oslepit nepřátelské elektro-optické senzory a tedy je schopen účinně ničit nepřátelské drony. Zřejmě má též sloužit jako prostředek protiraketové obrany a ničit silným energetickým výbojem nepřátelské rakety.

Ruská stanice RT financovaná Kremlem podotýká, že výhodou laserových zbraní je jejich přesnost a takřka okamžitá rychlost úderu, která může dosahovat až rychlosti světla. Taktéž jednotlivé výstřely jsou relativně levné a armády, které je používají, nemusí sebou tahat zásoby munice.

Putin věří, že se jedná o zbraně budoucnosti, které budou definovat ruský vojenský potenciál v celém 21. stoletím. Podobně se na laserové zbraně dívají i USA. Letectvo USAF nedávno zveřejnilo, že úspěšně otestovalo pozemní laser, který zničil několik raket.

USA též mají jako vůbec první velmoc laser na své lodi USS Ponce. Čínská média v dubnu reportovala, že čínské námořnictvo vyzkoušelo laser podobný tomu, který má nainstalovaný americká armáda. Tyto lasery už dokázaly zničit některé lehké drony.

Podle expertů mezi mocnostmi dochází k novým prudkým závodům ve zbrojení, přičemž lasery mají potenciál změnit tvář války. Ve své únorové zprávě americká zpravodajská služba Defense Intelligence Agency (DIA) varovala, že Čína a Rusko by prostřednictvím laserových zbraní mohly sestřelit americké satelity, které hrají klíčovou roli v amerických válečných strategiích.

Ruská zpravodajská agentura Interfax uvedla, že pro ruskou armádu byly vyvinuty pokročilé nové drony vybavené paralyzérem a oslepujícím laserem, které mají být schopné oslepit oběť i když bude v úkrytu či za okenní tabulí. Drony budou představeny veřejnosti v květnu na na fóru zbrojního průmyslu.