Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horké nápoje by mohly způsobovat rakovinu jícnu, ukázala studie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.wikipedia.org

Washington – S novým zdravotním varováním ohledně možného rizika rakoviny přišla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Týká se horkých nápojů. Informoval o tom server Voice of America.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Server vysvětluje, že mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách.

Horké nápoje tak byly zařazeny na seznam „potenciálně karcinogenních" látek, kde se nachází také olovo, benzín a výfukové plyny.

Zároveň je toto zjištění dobrou zprávou pro všechny milovníky kávy. Ta totiž byla na seznam potenciálně karcinogenních látek zařazena v roce 1991, tento výzkum ale naznačuje, že rizikovým faktorem je spíše teplota nápoje.

Témata:  rakovina káva WHO

Související

Aktuálně se děje

29. dubna 2025 10:21

Tragická nehoda na Žďársku. Dva lidé nepřežili, zasahoval vrtulník

Tragická nehoda se v pondělí odpoledne stala u Osové Bítýšky na Žďársku na Vysočině. Srážku dodávky s osobním automobilem nepřežili dva lidé. Další dvě osoby utrpěly zranění. Příčina události je předmětem policejního vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy