Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zázračný lék na rakovinu? Vědci přišli s převratným objevem

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Sydney - Nová studie prokázala, že lék, který se momentálně používá na léčbu řídnutí kostí, by mohl zvládnout i mnohem nebezpečnější chorobu - rakovinu.

Jsou to tři roky, co filmová hvězda Angelina Jolie oznámila, že má gen, který s velkou pravděpodobností způsobí rakovinu prsu. A dobrovolně šla "pod kudlu", aby se rizika zbavila.

Loni si herečka nechala odebrat i vaječníky, protože vadný gen BRCA1 nezpůsobuje jen rakovinu prsu, ale právě i nádory na vaječnících. Riziko onemocnění je pro ženy s tímto genem vyšší o závratných 87 procent.

Dosud je v podstatě jedinou možností, jak se proti riziku bránit chirurgický zákrok a odebrání ohrožené tkáně. To by se ovšem už brzy mohlo změnit.

Australští vědci totiž tvrdí, že lék denosomab, který nyní slouží k léčbě osteoporózy, má totiž i jiný, dosud neznámý efekt - a tím je zabránění růstu nádorové tkáně v prsou. Prokázaly to laboratorní testy, píše britský Daily Mail.

Výzkumníci neskrývají nadšením a mluví o denosomabu jako o první kroku ke "svatému grálu" léčby rakoviny, který by dokázal rakovině prsu zcela zabránit a složité chirurgické operace by se tak staly minulostí.

Dobrou zprávou je, že vzhledem k tomu, že denosomab se už používá k léčbě lidí, budou klinické testy kvůli novému použití léku mnohem kratší než u nových, dosud neprověřených substancí.

Témata:  rakovina léky lékaři

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy