Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švýcarsku jezdí autobus bez řidiče

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Představte si, že vezmete do ruky mobil, objednáte si autobus, který okamžitě přijede a vůz bez řidiče vás odveze na požadovanou zastávku. Ve Švýcarsku se této vizi výrazně přiblížili. V současnosti jeden takový jezdí mezi švýcarskými městy Sion a Lausanne.

Autobus bez řidiče zatím cestující příliš neděsí, protože v současnosti vepředu sedí jeden z techniků, který má dvě možnosti nouzového zastavení vozu. V řídícím centru je stálá obsluha, která vše pomocí kamer monitoruje a dokáže zabránit případným problémům, které by mohly v dopravě nastat.

Orientaci počítači umožňuje řada senzorů, GPS a radar. Když se autobus přiblíží k nějakému chodci, zpomalí a v případě nutnosti zastaví. Teprve po deseti vteřinách se rozjede znovu. Tímto způsobem při testování dokázal prokličkovat mezi několika vánočními stromy a následně zastavil na určené zastávce uprostřed náměstí.

Pětimetrový žlutý autobus má kapacitu pro jedenáct lidí. Vozidlo pohání elektřina a na dálku řídí počítač. Může jet rychlostí 45 kilometrů za hodinu, ale v centru Sionu se pohybuje jen povolenou rychlostí 20 kilometrů. Celý projekt je výsledkem spolupráce společnosti PostBus, která je dceřinou firmou švýcarské pošty a firmy BestMile.

Řidiči běžných autobusů se ale prý o svou práci bát nemusí. Autobusy mohou sehrát důležitou roli například při dopravě seniorů se sníženou schopností pohybu. O projekt je údajně zájem i v Německu, Velké Británii nebo Spojených arabských emirátech. Tento bezbariérový dopravní prostředek jezdí po městě zdarma. Jeho trasa má jedenáct zastávek.

Cestující budou mít možnost hodnotit jízdu pomocí aplikace. V budoucnu se údajně podle ní i dozví, kde se autobus nachází, kdy bude v jaké lokalitě a stisknutím tlačítka si budou moci autobus dokonce objednat.

Témata:  Švýcarsko Autobusy

Aktuálně se děje

4. května 2024 11:15

Plzeňská policie šetří nález lidských ostatků v řece v centru města

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy