Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umělá inteligence od studentů dokáže v simulátoru sestřelit plukovníka letectva

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Cincinnati - Plukovník amerického letectva ve výslužbě Gene Lee se nedávno postavil na simulátoru proti umělé inteligenci s názvem ALFA. Plukovník byl poražen.

Ve skutečnosti tato disertační práce studenta z univerzity v Cincinnati dokázala porazit všechny ostatní umělé inteligence, které se vyvíjí v laboratořích letectva Spojených států amerických. A podobně na tom skončili všichni lidští odborníci, kteří se dokázali postavit proti algoritmům inteligence ALFA.

A jaké jsou zkušenosti plukovníka Leeho? Je to instruktor, který vyškolil tisíce pilotů US Air Force a od roku 1980 pomáhá vylepšovat umělou inteligenci. Ani jednou ale nedokázal sestřelit letadlo řízené inteligencí ALFA.

Zdroj: YouTube

Nepomohlo mu ani to, když výzkumníci záměrně poškodili letadlo ALFA, kdy nemělo takovou rychlost, obratnost, schopnost střílet rakety a dobře zaměřovat. "Byl jsem překvapen, jak ostražité a připravené to bylo. Na každou mou změnu okamžitě reagovala, inteligence věděla, jak se vyhnout raketě ještě dříve, než jsem ji vypustil. Strašně rychle měnil ofenzivní a defenzivní postavení," řekl plukovník Gene Lee.

Budoucnost vzdušných soubojů?

Vyvolává to obavy, protože na jednu stranu se může eliminovat selhání lidského faktoru, ale v tom je právě ten problém, pracovat bez jakéhokoliv člověka. Podle týmu, který stojí za umělou inteligencí ALFA by mohla být použita u flotily vedené lidmi, kdy by velmi rychle mapovala strategie ve vzduchu a může přinášet taktickou výhodu.

"ALFA je smrtící soupeř v simulátorech, chceme pokračovat ve vývoji a provést další testy proti vyškoleným bojovým pilotům," řekl Nick Ernest, který založil firmu Psibernetix, ta stojí za touto umělou inteligencí, jak informuje server Science Alert.

Témata:  U.S. AIR FORCE letectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy