Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijde brzy doba ledová? Meteorolog varuje před změnami Slunce

Fantastický snímek erupce na Slunci, 2012
Fantastický snímek erupce na Slunci, 2012
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Ačkoliv se již několik let hovoří o globálním oteplování, vědci se na něm dodnes nemohou shodnout. Se zcela opačným názorem přišel americký klimatolog Paul Dorian, který tvrdí, že se blíží malá doba ledová.

Na webu klimatologického serveru Vencore Weather meteorolog přiznal, že "Slunce je prázdné". Všiml si totiž, že na povrchu slunce nejsou v poslední době patrny jeho klasické sluneční skvrny a erupce.

Podle něj je to symbol blížícího se slunečního minima. "V nejbližších letech bude podobných dní, kdy bude slunce neposkvrněné, přibývat," obává se odborník.

V nejhorším scénáři je prý možné, že slunce bude bez poskvrny několik týdnů či měsíců. To bude mít za následek rapidní ochlazování. "Nejbližší fázi solárního minima očekáváme kolem roku 2019 až 2020," dodal meteorolog.

Na pokles sluneční aktivity už v loňském roce upozornilo více vědců. Podle některých nyní hrozí, že by mohla nastat malá doba ledová podobná té v roce 1645, kdy zamrzla dokonce i Temže.

Ať už budou následující roky jakékoliv, pravděpodobné je, že letos nás čeká rekordně teplé léto. Podle některých amerických a evropských expertů bude tak žhavé, že se lidé budou bát vycházet ven a seniorům bude zřejmě doporučeno zůstat doma.

Britští experti očekávají, že letošní léto bude nejteplejší za posledních 40 let. Už nyní teploty v některých částech Evropy hravě překonávají dvacetistupňovou hranici a mohly by překonat rok 1976, kdy se teploty v létě držely 15 dní nad hranicí 30 stupňů Celsia.

Horké léto očekávají i Američané. Severozápad USA a Kalifornie se děsí abnormálního sucha, jih a centrální oblasti se připravují na deště a bouřky. Podle portálu Accuweather.com by mělo udeřit horké léto už v červnu a další letní měsíce bude scénář pokračovat.

Podle amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány zažil svět nejteplejší březen, únor i leden v historii měření. Obdobná situace by tak mohla nastat i v dalších měsících. Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress k nárůstu teploty přispěl jednak jev El Niňo, který má v určitých letech za následek změny proudění větru a tím velký vliv na počasí na celé Zemi a samozřejmě i globální změny klimatu způsobené člověkem. "K nárůstu teploty zřejmě bude v důsledku vlivu člověka docházet i nadále," upozornila server EuroZprávy.cz Honsová.

Témata:  Slunce 1 počasí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy