Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víra v UFO na vzestupu. Co lidi přimělo znovu věřit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Na konci devadesátých let minulého století byl veřejný zájem o UFO velký, mohly za to všemožné sci-fi seriály, dokumenty anebo konference, které se konaly i na půdách věhlasných univerzit jako MIT. Na počátku nového tisíciletí ale zájem začal upadat, za což může podle mnohých internet. Nyní se ale něco změnilo a lidé se mnohem více zajímají o neidentifikovatelné létající objekty.

V roce 2006 historik Ben Macintyre řekl, že UFO vyhnal internet, protože na webu je mnoho volně dostupných informací, které pomohli skeptikům „vyhrát" a lidé už na ně pomalu přestávali věřit. V roce 1990 podle průzkumu věřilo na UFO 27 procent Američanů, o deset let později to bylo dokonce 33 procent. S přístupem k internetu šly ale procenta razantně dolů. O čtyři roky později věřilo na UFO pouze 24 procent.

Nyní je ale číslo největší v historii a téměř každý druhý Američan věří, že nás někdy navštívili mimozemšťané. Důvodem je hned několik věcí, a to například i takové věci, jako restartování slavného seriálu Akta-X. Dále za to může i Hillary Clintonová, která ve své prezidentské kampani slibuje, že pokud se stane prezidentkou USA, tak zveřejní vše, co se ví o mimozemšťanech.

Takže do jisté míry se jedná o politické gesto, čímž politici ovlivňují občany. Sociologové ale dodávají, že lidi už přestává bavit, jak se všechno vysvětlí vědecky a rádi by také věřili v něco tajemného, nevysvětlitelného. Je to už odjakživa hluboko zakořeněné v lidské mysli.

UFO bylo zpočátku bráno velmi vážně a jednalo se o jedno z nejdůležitějších témat vědeckého bádání. Veřejnost zajímalo, co se děje, vědci problém studovali, aby ho mohli vyvrátit. Pak toho ale začalo být tolik, že se lidé přesytili a zprávy o UFO přestaly být zajímavé.

Proč tedy Hillary Clintonová vytahuje v prezidentské kampani UFO? Právě kvůli těm 47 procentům občanů USA, kteří věří, že UFO existuje. Druhým důvodem může být to, že Clintonovi mají vazby na síť vlivných lidí, kteří lobovali za to, aby vláda USA zveřejnila pravdu o UFO, jak píše server Science Alert.

Témata:  UFO mimozemšťané / UFO zajímavosti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy