Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci jásají: Oběžná dráha Neptunu odhalila pozoruhodné věci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Victoria - Mezinárodní tým astronomů oznámil objev nové trpasličí planety v naší sluneční soustavě. Dokázali najít vzdálený objekt za oběžnou drahou Neptunu. Planetka má v průměru asi 700 kilometrů a její oběžná dráha kolem Slunce je 120 krát větší, než u Země.

Těchto trpasličích planet je v Kuiperově pásu více, astronomové se o nich dovídají téměř denně. RR245, jak se prozatím planetka jmenuje, ale vyniká. Jedná se o největší objekt po více než 500 identifikovaných objektech, které leží za Neptunem.

„Ledové světy za Neptunem mohly být jednu dobu mnohem blíže Slunci, ale postupem času se stěhovali a stěhovali dále od Slunce. Jedná se ale o další skládačku do historie naší soustavy," řekla Michele Bannisterová z univerzity v Britské Kolumbii. „Většina je ale extrémně malá a slabá, takže je nemůžeme studovat do detailu," dodala.

RR245 má obrovskou oběžnou dráhu, kolem Slunce oběhne za 700 let, v současné době míří k největšímu přiblížení, jak píše server Science Alert. K tomu by nicméně mělo dojít až v roce 2096, kdy bude 5 miliard kilometrů od Slunce.

Vědci se domnívají, že v minulosti bylo těchto trpasličích planet mnohem více, ale většina byla ze soustavy vytlačena většími planetami, nebo byla zničena. RR245 to ale přežil a připojí se k řadě dalších trpasličích planet jako třeba Pluto, Ceres, Haumea, Maukemake nebo Eris.

Témata:  Neptun sluneční soustava vesmir

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy