Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dělá vám problém hubnutí? Vědci radí příjemnou dietu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

York (Británie) - Snažíte se zhubnout, ale pořád vám to nejde? Pak máte zřejmě nedostatek sexu. Hormon oxytocin, který se vyplavuje při orgasmu, totiž snižuje chuť k jídlu. Jinými slovy: pokud jste ve vztahu spokojení, nemusíte ani jíst.

Zapomeňte na saláty i návštěvy posilovny! Zhubnout i udržet se v kondici vám pomůže pravidelný sex. Kromě toho, že při něm spálíte průměrně 100 kalorií za hodinu, se také při orgasmu vyplaví několik hormonů "štěstí". Znáte snad lepší zábavu v letních dnech?

Pro hubnutí je pak důležitý oxytocin, který pomáhá navazovat užší vztahy s blízkými lidmi a bývá přezdíván "hormon lásky". Oxytocin navíc snižuje apetit, zvláště chuť na sladké. Množství produkovaného hormonu pak ovlivňují i naše geny.

Nová studie britských vědců nedávno potvrdila, že lidé, kteří produkují méně oxytocinu, se častěji přejídají. Výzkumný tým z univerzity v Yorku zkoumal skupinu lidí ve věku od 27 do 50 let, kteří měli různé tělesné dispozice.

Vědci nejdříve odebrali všem respondentům vzorky krve, aby analyzovali jejich DNA. Poté se jich ptali na stravovací návyky včetně oblíbenosti sladkého a tučného jídla a zjišťovali, jak jejich mozek reaguje na odměňování a naopak tresty.

Lidé, kteří se přiznali k přejídání nebo občasnému "vybílení" lednice, měli nízké hodnoty oxytocinu v krvi, případně trpěli genetickou vadou, kvůli níž se jim vyplavovalo hormonu lásky méně. Jde o první potvrzenou spojitost mezi oxytocinem a přejídáním.

Témata:  hubnutí zdraví pohlavní styk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy