Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Technologický pokrok při pořizování důkazů: 3D výtisk prstu zavražděného muže

Nejnovější 3D tiskárna
Nejnovější 3D tiskárna
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Zní to spíše jako případ z televizního seriálu – muž byl zavražděn a policie se domnívá, že by na jeho telefonu mohli najít stopy ohledně jeho vraha. Aby se do telefonu dostala, chce použít 3D výtisk prstu zavražděného. Informoval o tom server Fusion.

Server vysvětluje, že detaily případu nelze kvůli probíhajícímu vyšetřování odtajnit, policie ale měla podle všeho požádat o pomoc laboratoř Anil Jaina, profesora na Michiganské státní univerzitě. Jain se zaměřuje na výzkum biometrických identifikačních prvků, mezi které otisky prstů patří.

Ačkoliv je cílem Jainova výzkumu učinit nabourání těchto prvků co nejtěžším, policie po něm nyní chce přesný opak. Má totiž k dispozici otisky prstů mrtvého muže, které mu byly sejmuty ještě během jeho života. Laboratoř požádala, aby vytvořila 3D repliku prstu.

Samotný výtisk by ale na odemčení telefonu nestačil. Z důvodů zabezpečení proti podobným pokusům jsou čtečky otisků prstů kapacitní, což znamená, že povrch repliky musí být vodivý, aby celý procese fungoval. Z toho důvodu vědci z laboratoře na model prstu přidali tenkou vrstvu drobných kovových částic.

Server podotýká, že by tímto způsobem policie mohla obejít výrobce telefonu a vyhnout se tak možným sporům. Z právního hlediska situaci usnadňuje fakt, že je majitel telefonu mrtev. Server ale dodává, že i v případě, že replika bude fungovat, nemusí se policie do telefonu dostat – nové telefony jsou totiž chráněny tak, že pokud člověk nepoužije otisk prstu k odemčení během dvou dnů, je k odemčení telefonu potřeba i heslo.

Témata:  krimi 3D tiskárny mobily

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy