Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Módní trend v podobě legín a vliv na vagínu: Co na to lékaři?

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

New York – Módní trendem posledních let jsou určitě legíny a kalhoty na jógu. Jejich komfort oceňují miliony žen. O samotné módě a o tom, jak je nosit, už se napsalo hodně. Zbývá tedy jedna otázka. Jak jsou na tom legíny z lékařského hlediska?

Odpověď se snažil najít server New York Post. V minulosti se několikrát napsalo, že legíny můžou způsobovat mnoho nemocí, od folikulitidy, přes pásový opar, až po svalovou atrofií. Doktoři ale dokazují, že tomu tak není.

Doktorka Jen Gunterová ze San Franciska řekla pro The Post, že legíny nemůžou za zvýšení bakterií a kvasinkových infekcí. Jedná se o falešnou informaci. „Vůbec to nesouvisí s ničím na povrchu kůže, nošení těsného oblečení to nemůže změnit, fyziologicky to není možné," prozradila Gunterová.

Doktorka Marsha K. Quessová z katedry porodnictví na univerzitě v Yalu vysvětlila, že negativní zprávy o legínách se šíří i kvůli způsobu jejich výroby. „Obvykle jsou vyrobeny ze syntetických materiálů jako je polyester, nebo elastan, a ne z bavlny nebo hedvábí. Syntetické materiály neabsorbují tak dobře vlhkost, takže si lidé myslí, že můžou podporovat vznik infekcí," řekla Quessová. Ihned ale dodala, že údaje, které mají k dispozici, nenasvědčují, že by se něco takového dělo.

Dokonce říká, že mnohé sportovní oblečení nyní návrháři, dělají mnohem lépe prodyšné.

Ochablé svaly při častém nošení?

Další mýtus o legínách se týká toho, že elastické kalhoty převezmou roli vašeho svalstvo, čímž začne ochabovat. Kompresní oděvy jako jsou legíny, se používají při léčbě popálenin a není absolutně žádný důkaz o tom, že by svaly začala zakrňovat.

„Nepřebírají roli vašeho svalstva, je to úplně směšné," řekla Gunterová.

Někdy ale může dojít k odírání kůže, připustila Gunterová. Jedná se ale jen o výjimečné případy. „Jistě, sportovci mají kožní problémy celkem často, ale to je spíše způsobené tím, se opakovaně třou o něco každý den několik hodin. To není většinou chyba oděvu. Pro příležitostné běžkyně to nebude problém. Hlavně aby byly legíny pohodlné a nebyly tak moc těsné, aby byly už nepohodlné," dodala.

Témata:  zdraví ženy móda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy