reklama

Nejenže by tento plán, který v současné době hledá investice, umožnil, aby země využila velký kus radioaktivní půdy, která je jinak nevhodná k lidskému osídlení, ale také by mohl poskytnout levnější zdroj obnovitelné energie, a snížit tak závislost země na Rusku.

"Oblast Černobylu má opravdu dobrý potenciál pro energii z obnovitelných zdrojů," řekl ukrajinský ministr životního prostředí Ostap Semerak v rozhovoru v Londýně. "Už máme přenosové vedení vysokého napětí, které bylo dříve používáno v jaderných elektráren, na pozemku je velmi levné a také máme mnoho lidí vyškolených pro práci v elektrárnách," dodává ministr.

Před třiceti lety, vyvolala havárie v Černobylu, který se nachází zhruba 100 kilometrů od Kyjeva, masovou evakuaci. Nyní, po všech těch letech, je stále velká část (asi 2600 čtverečních kilometrů) půdy a kolem Černobylu nevhodná k lidskému osídlení.

Aby tato země byla opět životaschopná, snaží se vláda financovat výstavbu řady solárních panelů, které po dokončení budou poskytovat zhruba 4 megawattů síly pro občany Ukrajiny. Podle kalifornské energetické komise, je jeden megawatt dost pro napájení 750 až 1000 domovů, takže 4 megawatty by mohly být pro místní obyvatele velice důležité.

Zdroj: YouTube

Vláda také doufá, že kromě nového zdroje obnovitelné energie, sníží svojí závislost na Rusku, které Ukrajinu silně zásobuje zemním plynem. Větší využití solární energie také může napomoci vstupu země do Evropské unie, která v poslední době zvyšuje své zaměření na obnovitelné zdroje energie.

"Máme evropské priority a také ambice co se týče čistého životního prostředí," řekl Semerák tisku. "Chceme být úspěšná země, ukázat lidem v zóně konfliktu, že život u nás je lepší a pohodlnější."

"V současné době se ukrajinští úředníci snaží sehnat finanční prostředky potřebné pro tento nákladný projekt. Jednají s dvěma investičními firmami v USA a čtyřmi kanadskými energetickými vývojáři," sděluje televizní společnost Bloomberg.

Zatím se neví, jak bude výstavba solárních panelů probíhat, ale podle zprávy z počátku tohoto roku, která říká, že mléko produkované na okraji zakázané zóny obsahuje zhruba 10 krát větší množství radiace, než je přijatelné, bude to znamenat vážný problémem ohledně zajištění bezpečnosti případných pracovníků.

Další otázkou je, zda případné spuštění projektu nějak nenaruší život tamních živočichů. Studie z roku 2015 zjistila, že život volně žijících zvířat v oblasti Černobylu i přes nepřízeň radiace značně vzrostl. "Nyní, o tři desetiletí později, živočišná populace v černobylské zakázané zóně pozitivně prospívá, a to navzdory přetrvávajícímu záření, které stále prostupuje krajinu," prohlásil Peter Dockrill.

Bude to trvat nějaký čas, než se dozvíme, zda Ukrajina svůj plán uskuteční. Do té doby se můžete podívat na neuvěřitelné záběry na videu, které ukazují, jak Černobyl v současné době vypadá.