Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za růst nezaměstnanosti mohou absolventi, tvrdí analytici

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Červencový růst nezaměstnanosti způsobily sezonní faktory, zejména vstup absolventů škol na trhu práce a letní útlum náboru zaměstnanců ve firmách.

Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Nicméně období poklesů nezaměstnanosti je podle nich již u konce. Míra nezaměstnanosti v červenci stoupla podle dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta.

"Na začátku prázdnin klesá aktivita jak na straně uchazečů o zaměstnání, tak náborových oddělení ve firmách," řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Nicméně se podle něj zastavil i pokles sezonně očištěné nezaměstnanosti. Ta se v červenci nepatrně zvýšila na 5,55 procenta.

Pro červenec je typický příliv nových absolventů na trh práce, firmy zároveň s nástupem letních dovolených přijímají spíše méně nových zaměstnanců, než v jiných měsících roku, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Situace na trhu práce ale zůstává příznivá pro vývoj příjmů domácností a pro jejich ochotu více utrácet. Spotřeba domácností je letos hlavním tahounem růstu české ekonomiky, podotkl.

Témata:  nezaměstnanost zaměstnání

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy