Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Student Agency loni rostly tržby o 23 procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Student Agency

Praha - Železniční dopravce RegioJet, který patří do skupiny Student Agency Radima Jančury, poprvé od roku 2011 skončil v zisku. Firmě vzrostly tržby o 37 procent na 718,5 milionu korun.

Společnosti Student Agency se loni zvýšily tržby meziročně o 23 procent na 2,88 miliardy korun.

Z hlediska tržeb Student Agency zůstává klíčová autobusová doprava, která vzrostla na dvě miliardy korun. Autobusy začaly loni obsluhovat i Polsko a také vnitrostátní linky v Německu, dopravce otevřel i některá nová mezinárodní spojení či vnitrostátní na Slovensku a na nejvytíženějších trasách přidává spoje.

Autobusy společně s vlaky přepravily 13,4 milionu lidí, o pětinu více než v roce 2014. Jančura v budoucnu plánuje ročně přepravovat 15 až 20 milionů lidí.

Tržby rostly Student Agency i v dalších činnostech, u prodeje letenek to bylo 11 procent, u jazykových pobytů dokonce 70 procent. Naopak kvůli bezpečnostní situaci ve světě se mírně propadl prodej zájezdů přes portál dovolena.cz. Rozvoj společnosti se odrazil i na počtu zaměstnanců, který rostl loni výrazně rychleji než v předchozích letech, a to o 28 procent na 1544. Zisk před zdaněním loni klesl o osm procent na 221 milionů.

Za úspěch Jančura považuje především první ziskový rok železničního dopravce RegioJet. Žluté vlaky vyjely na trasu mezi Prahou a Ostravskem poprvé v roce 2011, dosud však byly ve ztrátě. "Zisku se podařilo dosáhnout díky snižování nákladů na jednu sedačku. Vlaky jezdí průměrně obsazené z 80 procent, loni přibylo cestujících o čtvrtinu a díky pořízení nových vagonů jezdí některé soupravy až třináctivozové," uvedl Jančura.

Témata:  Student Agency 1 regiojet Radim Jančura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy