Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko očekává rozsáhlé úspory kvůli přísnější azylové politice

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Harpsund (Švédsko) - Přísnější azylová politika Švédsku během příštích čtyř let ušetří 100 miliard švédských korun (zhruba 285 miliard Kč).

Uvedla to dnes podle agentury Reuters švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová při prezentaci nových ekonomických prognóz.

Švédská vláda zpřísnila azylovou politiku poté, co loni v zemi požádalo o azyl rekordních 163.000 lidí. Podle Anderssonové vláda odhaduje, že v samotném příštím roce se náklady na imigraci sníží o deset miliard švédských korun a v dalších letech budou pokračovat v poklesu.

"Očekáváme výrazně nižší náklady na migraci a integraci," uvedla Anderssonová. "V letech 2017 až 2020 počítáme s poklesem nákladů o 100 miliard (švédských) korun," dodala.

Vláda nyní podle ministryně předpokládá, že švédská ekonomika v letošním roce stoupne o 3,5 procenta. Dubnová prognóza přitom letošní růst odhadovala na 3,8 procenta.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy