Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nadále počítají s dohodou TTIP

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Nedělní slova německého ministra hospodářství Sigmara Gabriela o krachu TTIP včera odmítla Evropská komise a dnes se přidaly i USA.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody TTIP do konce letošního roku. "Bude zapotřebí vyřešit některá dost ožehává jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat," citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.

"Evropská unie a Spojené státy chystané dohody o volném obchodu nakonec dosáhnou, jednání ale potrvá déle, než se zpočátku čekalo," řekl dnes italský ministr hospodářského rozvoje Carlo Calenda.

Pro italské vývozce je podle něj zásadní, aby jednání skončilo dohodou. "Dohoda TTIP uzavřena bude. Je to nezbytné," řekl Calenda v rozhovoru, který dnes zveřejnil italský list Corriere della Sera. Ministr připustil, že dosáhnout dohody před odchodem Obamy z úřadu v závěru letošního roku bude obtížné, je ale nutné pokračovat. Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá. Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu.

Jak připomíná businessinfo.cz, dohoda má i zásadní zahraničně–politický aspekt. Ekonomická krize na obou březích Atlantiku na konci první dekády 21. století spolu s rostoucí nestabilitou v oblasti jižního a východní evropského sousedství spolu s výrazným nástupem asijských velmocí zdůraznila důležitost transatlantických ekonomických vazeb, ukázala naši propojenost a relevanci vzájemné relace pro státy EU a USA. I s ohledem na přesun těžiště světového obchodu směrem k Asii a Latinské Americe se z evropského hlediska jako nejlepší alternativa jeví další zvýšení vlastní efektivity a konkurenceschopnosti právě cestou prohloubení transatlantické vazby.

Témata:  TTIP USA EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy