Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google chce rozšířit svůj program pro sdílení vozidel

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

San Francisco - Podle listu The Wall Street Journal se Google chystá Google chystá ve Spojených státech rozšířit svůj program pro sdílení vozidel.

Google, který je součástí konglomerátu Alphabet, by tak vstoupil na silně rostoucí trh s takovou službou. Na něm teď hraje prim jeho někdejší spojenec Uber a konkurenční služba Lyft.

Pilotní program pro sdílenou jízdu zahájil Google v květnu v oblasti svého kalifornského ústředí. Několik tisíc pracovníků z konkrétních firem tak může využívat aplikaci Waze, která je propojí s dojíždějícími kolegy. Tuto službu Google hodlá na podzim zpřístupnit všem uživatelům této aplikace v oblasti San Franciska.

Aplikace Waze, kterou Google koupil v roce 2013, zajišťuje navigaci a poskytuje informace o dopravní situaci v reálném čase. Na rozdíl od Uberu a Lyftu, které fungují především jako alternativní taxislužba využívající soukromé vozy jednotlivců, chce Waze propojit potenciální pasažéry s řidiči, kteří se již ubírají stejným směrem.

V nynějším pilotním programu platí klienti poplatek do výše 54 centů za jednu míli (zhruba 13 Kč za 1,6 kilometru) coby úhradu nákladů za benzin a údržbu aut. Samotný Google žádný poplatek nevybírá.

Témata:  Google Taxi Uber

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy