Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomůžou čínské investice české ekonomice?

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Rozšíření česko-čínské hospodářské spolupráce a oznámení nových čínských investic by mohlo pomoci do budoucna k narovnání vzájemné obchodní bilance a zlepšení obchodních vztahů a českého exportu do Číny.

Nyní ovšem není jasné, zda po oznámených akvizicích budou následovat také nové investice do výrobních kapacit, které by vytvořily pracovní místa. Navíc i při zahrnutí v těchto dnech oznámených čínských investic bude jejich objem v Česku srovnatelný s těmi z Belgie nebo Kypru. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které oslovila ČTK.

"Smyslem rozvoje česko-čínských vztahů by v praxi mohlo být jednak určité narovnání nesymetrické obchodní bilance i dosažení lepších (efektivnějších, ziskovějších) výsledků exportních aktivit, které by nevedly tolik přes 'prostředníky'," uvedl analytik Petr Hlinomaz.

Přínos pro českou ekonomiku ovšem podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka bude záviset na tom, zda po akvizicích budou následovat také nové investice do výrobních kapacit. "Změna vlastnictví sama o sobě nová pracovní místa nevytvoří," uvedl.

Marek zároveň upozornil na to, že ke konci loňského roku objem investic čínských firem v Česjz činil zhruba šest miliard korun, což je 0,22 procenta z celkového objemu zahraničních investic v tuzemsku. Je to podobný objem jako finských investic v ČR. "Pokud bychom započetli letos ohlášené či očekávané čínské investice, potom by se jejich celkový objem měl zvýšit nad 100 miliard korun a podíl na celkovém objemu zahraničních investic na 3,5 procenta. Velikost čínských investic by tak byla srovnatelná s investicemi z Belgie či Kypru," uvedl.

Ekonom Tomáš Sedláček v rozhovoru pro rádio Impuls připomněl, že například jihokorejské investice v ČR jsou nesrovnatelně vyšší a nikdo to nekomentuje. Podle něho je to tak správně, jde totiž o "normální obchod". "Nemám nic proti obchodu ani s Čínou, ani s Ruskem, ale netuším, proč kvůli těmto dvěma politickým, nikoliv ekonomickým, velmocem měníme svoji zahraniční politiku," řekl Sedláček. Export ČR do Ruska jsou tři procenta HDP a do Číny jedno procento, dodal. Podle něj čínské investice za 95 miliard nejsou pro bilanci země důležité, ukazují ale směr.

Témata:  Čína ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy