Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se bouří proti obchodní dohodě mezi EU a Kanadou

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Ačkoliv dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA) by měli už na podzim podepsat zástupci obou stran, v Německu se proti ní šikují odpůrci, kteří ji chtějí zastavit nebo alespoň změnit.

Zda dohoda projde německým parlamentem, závisí hlavně na sociálních demokratech (SPD), jejichž postoj je ale nejednoznačný. Šéf strany a vicekancléř Sigmar Gabriel podle některých jasnou podporou dohody riskuje svou politickou budoucnost.

Na protest proti dohodě CETA podalo více než 125.000 Němců společnou stížnost k ústavnímu soudu. Do Karlsruhe, kde soud sídlí, musel na konci srpna dopravit nákladní vůz 70 kartonů s plnými mocemi, na jejichž základě se lidé k ústavní stížnosti připojují. Jde zatím o nejrozsáhlejší podobnou stížnost v dějinách Německa.

Tuto sobotu se odpor proti chystané dohodě, která má výrazně zjednodušit obchod mezi osmadvacítkou a Kanadou, přenese také do ulic německých měst. V Berlíně, Hamburku, Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Kolíně nad Rýnem, Stuttgartu a Lipsku se uskuteční protesty proti CETA a také proti chystané smlouvě o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP). Mají se jich zúčastnit statisíce lidí.

Každé z 26 organizací, které za protestem stojí, na smlouvě s Kanadou vadí něco jiného. Ekologové za nedostatečná považují některá ustanovení o ochraně životního prostředí, další kritici mají zase obavu o ochranu spotřebitelů nebo o fungování stálého investičního soudního dvora, s jehož vytvořením již dojednaná smlouva počítá.

Témata:  EU Německo Kanada

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy