Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O zakázky Lesů ČR se hlásí 36 firem, zájem má i Babišův Uniles

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Celkem 36 firem má zájem o tendry Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva v letech 2017 až 2021. Termín pro zaslání nabídek skončil dnes v 10:00.

Předpokládaná hodnota soutěžených prací je 3,4 miliardy korun. Vítězné firmy by na jednotlivých územních jednotkách měly začít pracovat od ledna 2017. Loni se do tendrů 2016+ hlásilo 39 firem.

Soutěžené zakázky pro tendr 2017+ jsou trojího druhu. Z 48 územních jednotek se na 28 soutěží takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. To se potvrdilo i letos, kdy nabídku do komplexní zakázky podalo 26 firem.

U 14 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v objemu 434 milionů korun. Do ní dalo nabídky 23 firem. U zbývajících šesti jednotek je předmětem soutěže těžba s prodejem dřeva, souhrnná hodnota u ní je 168 milionů korun a nabídky do ní dalo 18 subjektů.

Nabídky do všech tří druhů tendrů podalo deset subjektů. Učinily tak firmy Uniles, Lesní společnost Litoměřice, Progles, Jihozápadní dřevařská, Lesostavby Frýdek-Místek, Opavská lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Pradědský lesní závod, JACER-CZ a Kloboucká lesní.

Dnes po 10:00 začalo za účasti zhruba 40 zástupců lesnických firem veřejné otevírání obálek. Následně začnou nabídky zkoumat hodnoticí komise. Předběžné výsledky oznámí státní lesy v úterý. Jediným hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena.

V loňském tendru 2016+ zvítězila společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Témata:  Lesy ČR veřejné zakázky Uniles

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy