Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysokoškolský diplom už na trhu práce nepředstavuje přidanou hodnotu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vysokoškolský diplom již nepředstavuje přidanou hodnotu na současném trhu práce.

Kvalitní vzdělání je základ. Tedy vzdělávání, které prohlubuje dosavadní znalosti a rozvíjí nové dovednosti, reaguje na aktuální požadavky trhu a je otevřené moderním přístupům a metodám. Čeští zaměstnavatelé dnes těžce nalézají vhodné pracovníky i přes skutečnost, že nezaměstnaných je u nás v současné době téměř 400 tisíc. Kamenem úrazu je chybějící kvalifikace.

Nejen dnešní doba plná moderních technologií a dynamických změn klade na zaměstnance vyšší a náročnější požadavky. Vysoké nároky mají i samotní zaměstnavatelé. Uvědomují si totiž, že kvalitní nábor pracovníků dost zásadně ovlivňuje celkovou konkurenceschopnost firmy na trhu.

"Má-li uchazeč vystudovanou vysokou školu a kratší praxi za sebou, neznamená to ještě, že najde uplatnění na pracovním trhu. Roli dnes hraje řada dalších aspektů. Zda sleduje nové trendy a aktuální dění na trhu, má přehled v oboru, dorozumí se v cizích jazycích a je jednoduše otevřený dalšímu vzdělávání a neustálému zdokonalování po pracovní i osobnostní stránce," popisuje ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika.

Vysokoškolský diplom dnes nestačí

Zájem o profesní vzdělávání v České republice roste. Akademické tituly už totiž pro absolventa nepředstavují přidanou hodnotu na trhu práce. Jejich počet se u nás neustále zvyšuje a pro firmy tak přestávají být odrazem kvality a potřebné kvalifikace. Tím je až další profesní vzdělávání, které pomáhá získat konkurenční výhodu v určitém oboru a je tak dobrou cestou k získání vysněného zaměstnání.

Dobrý obrázek o uchazečích dnes firmám poskytuje absolvování MBA studia. Získaný titul o jeho nositeli mluví jasně. Jde o aktivního a houževnatého člověka, který se chce neustále rozvíjet a je odhodlaný jít za svým cílem. MBA studium jeho absolventům přináší nové teoretické a zejména praktické poznatky z vybraného oboru, přičemž dostupných programů je opravdu široké spektrum.

Studovat lze od klasických ekonomických oblastí, přes právní aspekty podnikání až po specifický management pro zdravotníky či hasičské sbory. Studiem si absolventi doplní své dosavadní vzdělání a prohloubí znalosti o zkušenosti lektorů z praxe. Získají větší nadhled, jistotu a především odvahu i sebevědomí k budování vlastní kariéry.

Témata:  vysoké školy školství protext

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy