Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má zajištěno z eurofondů 51 miliard

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Česko má zatím smluvně zajištěno 8,3 procenta z evropských peněz určených na programové období 2014 - 2020. Jde téměř o 51 miliard korun.

Česká republika může v programovém období 2014 - 2020 čerpat z evropských fondů 24 miliard eur (asi 650 miliard Kč). "Z toho zhruba 38 miliard korun je blokováno jako výkonnostní rezerva. Na tu můžeme dosáhnout, pokud budeme dobře čerpat," uvedla dnes náměstkyně ministryně pro místní rozvoj (MMR) Olga Letáčková.

Ze zbylé částky 612 miliard korun má ČR aktuálně smluvně zajištěno 8,3 procenta. "Tyto projekty už se mohou začít realizovat," doplnila náměstkyně sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů.

Nyní je vyhlášeno 313 výzev v celkovém objemu 365 miliard korun, žadatelé dosud podali 20.675 žádostí o podporu v celkové výši 257,4 miliardy korun. Schváleno je zatím 1519 projektů.

I když programové období formálně začalo už v roce 2014, Evropská unie přidělené prostředky definitivně schválila v polovině loňského roku. "Jsme tak zhruba na konci prvního roku čerpání. V minulém programovém období se sice ve stejné fázi možná podařilo vytáhnout víc peněz, ale oproti současnosti trvalo déle, než se rozhodlo, do čeho konkrétně půjdou," doplnila Letáčková. V dalším období se podle ní čerpání výrazně zrychlí.

Témata:  Ministerstvo pro místní rozvoj eurofondy EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy