Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou v práci spokojeni, ukázal průzkum. Něco jim však stále chybí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: DataLife

Praha - Průzkum personální agentury Grafton Recruitment ukázal, že je 72 procent Čechů ve svém zaměstnání spokojených, přivítali by ovšem pružnější pracovní podmínky. Dobrá nálada ve firmách mimo jiné souvisí s růstem mezd.

Spokojenost lidí na trhu práce souvisí také s určitou jistotou, že se příliš nemusí bát o své místo, protože v současnosti výrazně převažuje nabídka pracovních míst nad poptávkou. 56 procent zaměstnanců dostalo letos přidáno, což je téměř o deset procentních bodů více než loni.

Kromě odpovídajícího finančního ohodnocení Češi stále více požadují flexibilní pracovní dobu, což však v mnoha firmách ještě není běžné. I když zůstávají finance tím nejdůležitějším argumentem pro případný odchod ze stávajícího zaměstnání (65 procent), respondenti často uváděli i další důvody, pro které by zvažovali změnu zaměstnání. Nejčastěji to byla nemožnost flexibilního rozvržení pracovní doby, zkráceného úvazku a práce z domova.

Ačkoli například firmy působící v IT nebo v podnikových službách již běžně práci z domova nebo pružnou pracovní dobu nabízejí, stále existuje řada oborů, kde to buď není možné, nebo vedení není ochotno takové změny zavést.

Možnost práce na zajímavých projektech se dostala na třetí místo v žebříčku důvodů přijetí nového pracovního místa, a to po financích a možnosti kariérního růstu. K dalším často zmiňovaným bodům patřila i smysluplnost vykonávané práce a možnost zlepšovat procesy ve firmě.

Témata:  zaměstnanci firmy průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy